Üzleti tippek

Kiterjesztenék a fejlesztési adókedvezményt

A Gazdasági Minisztériumnak (GKM) a Versenyképességi Tanács hétfői ülése elé terjesztendő javaslata szerint a társasági adó kulcsának általános mérséklése helyett célravezetőbb volna a fejlesztéseket közvetlenül előmozdító kedvezményeket alkalmazni. Ennek megfelelően a fejlesztési adókedvezményeknél javasolják az előírt beruházási küszöbérték tízmilliárdról 2,5 milliárd forintra csökkentését, valamint a foglalkoztatási feltételek arányos mérséklését (500 főről 200 főre, illetve 300 főről 100 főre). Az adókedvezmény igénybevételének lehetséges időtartamát öt évről tíz évre növelnék, valamint célzott
beruházásösztönző programokat is indítanának.

A GKM javasolja a társasági, valamint a helyi iparűzési adó együttes terhének apasztását egy új, a személyi jövedelemadónál érvényesíthető kedvezmény beléptetésével. A lehetőség az egyéni vállalkozóknak és a mezőgazdasági őstermelőknek is járna, mértéke az első évben az iparűzési adó 10 százaléka lenne, majd később elérhetné annak 100 százalékát is.

Elhatárolt veszteség

A Versenyképességi Tanács elé terjesztett elképzelések egy részét tartalmazza a Pénzügyminisztérium (PM) tárcáknak megküldött javaslata is. Ilyen a beruházási kedvezményeknél néhány változás, valamint az, hogy az elhatárolt veszteség a jelenlegi öt év helyett korlátlan ideig elszámolható legyen. A GKM szükségesnek tartja az adómentes fejlesztési tartalékképzés feltételeinek javítását is. Ez a nyereség adómentesen tartalékolható arányának a jelenlegi 25 százalékról 50 százalékra növelését jelenti, az 500 millió forintos felső határ 1 milliárdra emelése mellett.

A mikro- és kisvállalatok beruházási kedvezményét a középes cégekre is kiterjesztenék, a kedvezmény mértékét a jelenlegi 30 millió forintról 50 millióra emelve. A kis- és középvállalkozói adókedvezmény ötről hatmillió forintra növekedhetne. A versenyképes beruházások vissza nem térítendő támogatása keretében Magyarországon jelenleg legfeljebb 410 ezer eurós összeg biztosítható. Ez az érték Lengyelországban a 2-4 millió eurót, Csehországban pedig akár a hatmilliót is elérheti. A gazdasági tárca ezért – a 20 százalékos támogatási kulcs változatlanul hagyása mellett – az összérték 4 millió euróra emelését javasolja.

Egyszerűbb pályáztatás

A GKM a magyar versenyképesség javítása érdekében elengedhetetlennek tartja, hogy a pályázatok adminisztrációs eljárása egyszerűsödjön. Az ITD Hungary felállította már azt a szervezeti egységet, amely az egyablakos rendszer keretében a nagyobb beruházók általános információval való ellátását végzi. A tárca az ITD Hungary erősítéséhez elsősorban nem a létszám bővítését igényli, hanem olyan hatáskörök biztosítását, amelyek birtokában a beruházói igények szerinti sürgősséggel lehet beszerezni, illetve az érintett államigazgatási szervezetekből szűk határidővel lehet “kikényszeríteni” a különböző engedélyeket.

A költségvetés terheinek növekedése nélkül elérhető, döntően gazdaságszervező jellegű módosítások az általános forgalmi adózást érintik. Az egyszerűsítés alapján például az áfaelszámolás a számlamozgást és nem a termékmozgást követi, de elképzelhető lehetne a csoportos áfaregisztráció is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik