Üzleti tippek

Katasztrófa fenyegeti a Balatont?

Közép-Európa egyik legnagyobb édesvízi tava és Magyarország fő turisztikai látványossága, a Balaton területe egyre csökken, ami az előrejelzések szerint ökológiai és gazdasági katasztrófához is vezethet – írta a Reuters.

A tudósok mindezt a globális felmelegedésre vezetik vissza. A nyaranta millió turista által látogatott tó éves szinten az ország GDP-jének több mint 5 százalékát adja. Ám az ideihez hasonló hosszú forró nyár, mikor az átlagos hőmérséklet 4 Celsius fokkal haladta meg a százéves rekordot, igencsak elhomályosíthatja a magyar turisztikai korona ékkövét. Amellett, hogy még mindig sokan panaszkodnak a magas árakra, a rossz kiszolgálásra, most már a víz szintjének csökkenését is felhánytorgatják.

A Reuters szerint a Balaton melletti üzletek forgalma idén felére csökkent, és a megkérdezettek elmondása alapján mindaddig az ideihez hasonló üzletmenetre lehet számítani amíg a víz alacsony marad. A probléma az elmúlt négy évben jelentkezett igazán, mikor is évről évre több víz párolgott el, mint amennyi csapadék esett.
A Környezetvédelmi Minisztérium jelenleg is várja a szakemberek jelentéseit, majd át kívánják tekinteni a lehetőségeket és azok költségét. Amennyiben a tárca úgy dönt, hogy a közeli folyókból növeli a Balaton vízszintjét, úgy az is legalább 2-3 évet vehet igénybe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik