Üzleti tippek

Megalakult a balatoni tárcaközi bizottság

Megalakult a balatoni tárcaközi bizottság szerdán Budapesten – tájékoztatta Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter, a testület elnöke az alakuló ülést követően az újságírókat.

A kormány a Balatonra vonatkozó júliusi határozata értelmében létrehozott bizottság társelnöke az európai integrációs ügyek koordinációjáért felelős tárca nélküli miniszter és a gazdasági és közlekedési miniszter által kijelölt személy.

A testület munkájában részt vesz több tárca vezetője, illetve képviselője, valamint a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke. Persányi Miklós elmondta: az alakuló ülésen értékelték, hogy mit sikerült megvalósítani a júliusi kormányhatározat 32 pontos rövid és 15 pontos közép távú feladattervéből.

Megállapították, hogy folyik a strandok és kikötők kotrása. Az előbbi munkákhoz a kormányhatározat szerint 75 százalékra növelték az állami támogatást, az utóbbinál 25 százalékos állami támogatást biztosítanak.
Működik a szennyeződéseket összeszedő tisztítóhajó, a legtisztább strandok kitűzhették az ennek megfelelő kék zászlót. Megfelelő ütemben folynak a csatorna és szennyvíztisztító építési munkák is.

Foglalkoztak a következő ülés napirendjével. A tárcaközi bizottság elnöke elmondta: addigra készül el a tudományos jelentés a balatoni vízpótlás lehetőségeiről. A vízpótlás változatairól széles körű környezeti és társadalmi hatásvizsgálatokat is végeznek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik