Üzleti tippek

Szeptember elsejétől változnak az ügyvédi költségek

Változnak az ügyvédi költségek; a szeptember 1-jén hatályba lépő új igazságügy-miniszteri rendelet szerint a bíró a pernyertes fél kérésére, a pertárgyérték nagyságától függően, öt, három vagy egy százalékban, illetve legkevesebb ötezer forintos óradíjban határozza meg azt az összeget, amelynek megfizetésére a pervesztes kötelezhető.

A bíróság a munkadíjat indokolt esetben – ha például nem áll arányban a ténylegesen elvégzett ügyvédi tevékenységgel – mérsékelheti, de a pertárgyértékhez igazodó összegnél magasabban is megállapíthatja, ha azt az ügy bonyolultsága indokolja.

A jogszabály szerint polgári eljárásokban a pernyertes fél igényelheti, hogy a bíróság az ügyvéd munkadíjának, költségeinek címén kötelezze a pervesztes felet az ügyvédi megbízási szerződésben kikötött megbízási díj, valamint a fél által képviselője részére költségtérítésként megfizetett indokolt készkiadások összegének megfizetésére.

Abban az esetben, ha a fél és ügyvédje között nincs az ügy ellátására vonatkozó díjmegállapodás, vagy ha kéri a fél, a bíróság állapítja meg az ügyvéd munkadíjának a pervesztes felet terhelő összegét.

Ez az elsőfokú eljárásban a pertárgyértéktől függően 10 millió forintig annak 5 százaléka, de legalább 10 ezer forint, ehhez járul 10 millió és 100 millió forint között a 10 millió forintot meghaladó rész 3 százaléka, de összesen legalább 100 ezer forint, 100 millió forintot meghaladó pertárgyérték esetén pedig a fentieken túl a 100 millió forint feletti összeg 1 százaléka, de összesen legalább 1 millió forint.

Ha a pertárgyérték nem állapítható meg és nincs díjmegállapodás a fél, illetve ügyvédje között, a munkadíj minden megkezdett tárgyalási óránként, valamint az ügyvéd igazolt tevékenységéért óránként 5 ezer forint, de összesen legalább 10 ezer forint.

Az új jogszabály a hatályba lépése után indult polgári eljárásokra vonatkozik. A rendelet szerint a pervesztes felet képviselő pártfogó ügyvéd, kirendelt védő, valamint a büntetőeljárásban részt vevő személyek képviselőjének díjáról, költségeiről másik jogszabály rendelkezik.

A pervesztesek számára drágább, a pernyertesek számára viszont olcsóbb lesz a pereskedés és összességében az ügyszám csökkenését, az ítélkezés gyorsulását eredményezheti az ügyvédi költségekről szóló új igazságügy-miniszteri rendelet – mondta el szerdán a jogszabályról Kovács Kázmér, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnökhelyettese az MTI érdeklődésére.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.