Üzleti tippek

Nyilvános az informatikai beszerzéseket vizsgáló KEHI jelentés

Miniszterelnöki Hivatal szerdán nyilvánosságra hozta az előző kormány Informatikai Kormánybiztosságának tevékenyégével foglalkozó KEHI jelentés összefoglalóját. A dokumentum a kancellária honlapjáról tölthető le.

A Miniszterelnöki Hivatal honlapján szerdától olvasható a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) összefoglalója arról a vizsgálatról, amely az Orbán-kormány Informatikai Kormánybiztosságának (IKB) tevékenységével foglalkozott.

Az anyag többek között megállapítja, hogy a Széchenyi Terv keretében meghirdetett és benyújtott pályázatok kiírásánál, elbírálásánál, a döntéshozatalnál és a támogatási szerződések megkötésénél az IKB a legtöbb esetben a jogszabályokat megsértve járt el.
A KEHI szerint a pályázatok bonyolításában közreműködő szervezeteket indokolatlan gazdasági előnyhöz juttatták, amikor teljesítés előtt kifizették nekik az ellenértéket.

A jelentés kifogásolja, hogy az előző kormány ugyan rögzítette a központi informatikai fejlesztés célját, de nem fogalmazta meg a feladat megvalósításának módját és az eljárási szabályokat. Emiatt nehezen követhető nyomon az informatikai témakörben lefolytatott valamennyi beszerzési eljárás és a szerződéses értékek alakulása. A feladat- és hatáskörök pontos meghatározásának hiánya a felelősség érvényesítését is megnehezíti.

A KEHI a vizsgálati tapasztalatok alapján a legsürgetőbb feladatoknak az informatikai stratégia elkészítését, valamint a széttagolt felelősségi rendszer újraszabályozását tartja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik