Üzleti tippek

Portugálok építhetik a szolnoki ipari parkot

Négyéves várakozás után idén szeptemberben megkezdődhet a szolnoki ipari park építése: az 1999-ben megtervezett létesítmény infrastruktúráját – elektromos hálózatát, gázvezetékeit, betonútjait – egy portugál érdekeltségű cég építheti ki. A közel másfél milliárd forintos beruházás kivitelezési jogát uniós pályázaton nyerte el a „Szolnok 2003″ elnevezésű konzorcium, amelyet a portugál MOTA Compania és két magyarországi leányvállalata – a MOTA Hungária és a Metro-Épszolg Rt. – alapított.

Radócz Zoltántól, a város alpolgármestere elmondta: a beruházás azért indult nehézkesen, mert a város nem rendelkezett elegendő területtel az ipari park kialakításához. Szolnok déli részén előbb egy negyvenhektáros földterületet vásároltak meg, tavaly pedig az állami földalapból kaptak újabb nyolcvan hektárt, hogy a százhúsz hektáros zöldmezős beruházást elindíthassák. A kivitelezéshez közel háromszázmillió forintos állami támogatást vehetnek igénybe, félmilliárd forintot nyertek el a fejlesztéseket segítő uniós PHARE-pályázaton, a szolnoki önkormányzat pedig, a saját költségvetéséből szintén félmilliárd forintot különített el erre a célra.

A szolnoki ipari park egyik legfőbb erénye, hogy közvetlen vasúti összeköttetéssel rendelkezik. Az előzetes felmérések szerint főként gép-, könnyűipari, és élelmiszer-feldolgozó cégek települnének be a majdani ipari parkba. A városban az utóbbi néhány évben több nagy múltú vállalkozás – például a kőolajkutató részvénytársaság, a Szolnok Bútor Kft., a Solami Húsipari Rt. – is tönkrement, illetve létszámleépítésre kényszerült, így Szolnokon ma a munkanélküliek között jelentős a jól képzett szakmunkások aránya. Az ipari parki beruházás főként nekik jelenthet majd esélyt az újbóli munkavállaláshoz.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.