Üzleti tippek

Öt esztendő agrárterv nélkül

A törvényi rendelkezések ellenére öt év alatt sem készült el Magyarországon az egyes mezőgazdasági ágazatok fejlesztési irányát kijelölő agrárstratégia – derül ki az agrártárca 1998–2002 közötti működését vizsgáló ÁSZ-jelentésből. A középtávú tervet várhatóan szeptemberben tárgyalja meg a Medgyessy-kormány.

Sem az Orbán-kormány, sem a Medgyessy-kabinet nem készítette el azt a középtávú agrártervet, amelynek az egyes mezőgazdasági ágazatok fejlesztési irányát kellene kijelölnie – lényegében ezt állapítja meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentése. Az ÁSZ az FVM 1998–2002 közötti működését vizsgálta. A számvevők szerint a stratégiának kellett volna biztosítania az alapot ahhoz, hogy a várható támogatási igényeket előre lehessen tervezni. Emellett abban kellett volna szétválasztani az agrártermelők szociális dotációit a versenyképes termelés fokozására szolgáló költségvetési forrásoktól.

A középtávú terv kidolgozását az agrárgazdaság fejlesztéséről szóló, 1997-ben elfogadott törvény írja elő, amely 1998-ban lépett hatályba. Az ÁSZ-vizsgálat tehát rávilágít arra, hogy a Horn-kormány idején megalkotott jogszabály e rendelkezése máig egyáltalán nem teljesült. Bár az előző ciklusban a Torgyán József kisgazda pártelnök vezette FVM kidolgozott egy stratégiának nevezett koncepciót, azt az Orbán-kabinet, illetve a parlament mezőgazdasági bizottsága nem fogadta el. Így az akkori koalíció lényegében részletesebb középtávú terv nélkül hozta meg mezőgazdasági döntéseit.

Az agrárfejlesztési törvény további előírása, hogy a mindenkori kormánynak évente be kell számolnia az Országgyűlés előtt az agrárgazdaság helyzetéről, a termelők jövedelemviszonyairól, a főbb agrárpolitikai célok megvalósulásáról, a tett intézkedésekről és a támogatások felhasználásáról. Szakértők szerint az elmúlt években többször fordult elő mulasztásos törvénysértés, mivel a beszámoló benyújtása vagy megvitatása esetenként elmaradt. Ez történt tavaly is, amikor az öszszegzést – bár azt az FVM az őszszel elkészítette – a parlament végül nem vitathatta meg.

Az idén lesz országgyűlési agrárbeszámoló, az FVM már készíti az ennek alapjául szolgáló anyagot – közölték lapunkkal a tárca kommunikációs osztályán. A minisztérium vezetése korábban arra is ígéretet tett, hogy legkésőbb az első fél év végéig összeállítja a mezőgazdasági stratégiát is. Az FVM még dolgozik a középtávú agrárterven, azt várhatóan a nyári szabadságok befejeződése után, szeptemberben tárgyalja meg a kormány – tudtuk meg. A jelentést előzőleg az ágazati szervezetek képviselőiből, illetve más mezőgazdasági szakértőkből álló agrárgazdasági tanácsnak is véleményeznie kell. Értesüléseink szerint a testület augusztus 28-án foglalkozik a beszámolóval. A rendelkezések értelmében a tanács megállapításairól a parlamentet is tájékoztatnia kell a kormánynak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik