Üzleti tippek

Tovább drágulnak a tápok

Összességében 8 százalék körüli tápdrágulásra kell felkészülniük az állattartóknak a takarmánygabonák árának drasztikus emelkedése miatt. További árnövelő tényező lehet, hogy az agrártárca EU-harmonizációs rendelete szerint a halliszt kivételével a jövő héttől tilos lesz állati eredetű fehérjét keverni az élelmiszer-termelő állatok takarmányaiba.

Eddig kilónként 2-3 forinttal drágították tápjaikat a takarmánygyártók, szeptemberben pedig további 1,5-2 forintos áremelkedés várható a kalászos gabonák drasztikus árnövekedése miatt – mondta lapunknak Németh Balázs, a feldolgozókat tömörítő Gabonaszövetség takarmánytagozatának elnökségi tagja. A változások elsősorban a sertés- és a baromfitartókat érinthetik kedvezőtlenül, akiknek összesen 8 százalék körüli drágulásra kell felkészülniük.

Korábbi szakértői vélemények szerint a nyári tápárnövekedést az ősszel kismértékű visszarendeződésnek kellett volna követnie, de erre ma már nem látszik esély. Németh közölte: a takarmánygyártók mára jórészt kifogytak ótermésű kukoricakészleteikből, amelyeket már csak 30 ezer forintos tonnánkénti piaci áron tudnak pótolni. Az általános drágulás miatt várhatóan az új kukoricatermés ára sem süllyed 30 ezer forint alá, az idei árpát pedig 28-29, a takarmánybúzát 30 ezer forint, vagy e feletti áron vásárolják a gyártók. Ez 50 százalékos növekedésnek felel meg a 20 ezer forintos tavalyi árakhoz képest.

További áremelést indukál az FVM július 25-én hatályba lépett új rendelete, amely – a halliszt kivételével – megtiltja az állati eredetű fehérjék (lisztek) feletetését az élelmiszer-termelő állatokkal. A tárca az intézkedést a kérődzők fertőző szivacsos agyvelőbántalmának (BSE) megelőzésével, illetve EU-harmonizációs indokokkal magyarázza. A nyugat-európai BSE-botrány óta a szarvasmarhákat nálunk is tilos állati lisztekkel etetni, így a mostani rendelet alapvetően a sertés- és a baromfitermelést érintheti.

A takarmánygyártóknak az állati eredetű fehérjéket drágább (import)szójával, illetve aminosav-kiegészítéssel kell majd pótolniuk – mondta Németh. Az előírások kisebb gondot okoznak a baromfitermelésben, ahol az állati fehérjék mára jórészt kiszorultak a tápokból a vásárlói igények miatt. A sertéstartásban viszont az ilyen lisztek aránya ma is 3-5 százalékos a takarmányokban. A változtatások árnövelő hatása azonban itt is jóval kisebb lesz a terménydrágulás miatt szükségessé vált áremeléseknél – vélik ágazati szakértők.

Az FVM rendelete szerint az állati fehérjéket a jogszabály július 25-i hatálybalépésétől számított 30 napig, vagyis a jövő hét elejéig lehet keverni a sertés- és a baromfitápokba. Ezt követően az állattartók még 30 napig felhasználhatják a korábban megvett, telephelyen lévő termékeket. Az ezután is megmaradó készleteket viszont 8 napon belül, vagyis szeptember végéig maradéktalanul el kell majd távolítaniuk az állattartó telepekről. (Egyes, állati fehérjéket tartalmazó takarmányokat pedig már augusztus elejétől-közepétől ki kellett vonni a piacról, illetve az állattartó telepekről.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik