Üzleti tippek

Útmutató az adómentes internethasználathoz

Január elsejétől adómentességet élvez a munkáltató által biztosított számítógép- és internet használat, illetve a használt számítógépek átengedése. Az adómentességi feltételek APEH iránymutatásokra támaszkodó egységes értelmezéséről olvasható összefoglalás az Adó szaklap augusztusi számában.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény egyéb indokkal adómentes kategóriába tartozó bevételnek tekinti:
• a munkáltató által biztosított ingyenes vagy kedvezményes számítógép- és internethasználatot (ideértve különösen az egyszeri, a havi, a forgalmi díj átvállalását, a modem biztosítását), továbbá
• az első üzembe helyezését követően legalább két évig használt számítógép ingyenes vagy kedvezményes megszerzését.

Az adómentes használat, illetve a számítógép adómentesen megszerzése nem képez társadalombiztosítási járulékalapot. A bérként, bérjellegű juttatásként, vagy ahelyett nyújtott kedvezmény azonban az általános szabályok szerinti adó- és járulékfizetési kötelezettséget keletkeztet.

Adómentes használat

Az APEH iránymutatása értelmében az adómentességnek nem feltétele a természetbeni juttatási forma, de természetesen nem is zárható ki. Ennek megfelelően ide tartozhatnak a következő esetek:
• a munkáltató engedélyezi a tulajdonában lévő számítógép vagy az általa előfizetett internet-hozzáférés ingyenes vagy kedvezményes használatát,
• a munkáltató a magánszemély számára számítógépet vásárol vagy internet-hozzáférést fizet elő, modemet vásárol és azt ingyenesen vagy kedvezményesen használatába adja,
• a munkáltató az internet-használat egyszeri, havi forgalmi díját a szolgáltató által kiállított számla alapján átvállalja, azaz a magánszemélynek megtéríti.

A munkavállaló (magánszemély) az adómentes használat keretében a számítógépet, internetet a saját érdekében, a személyes céljaira, és a saját otthonában is használhatja. Az egyetlen megszorítás, hogy a használatba kapott eszközök feletti rendelkezés jog továbbra is a munkáltatót illeti meg. A munkáltató a dolgozó használatába adhatja a saját, az általa bérelt, vagy lízingelt eszközöket is.

Az internet használat díjának, illetve az internet használathoz kapcsolódó telefonköltség átvállalása csak akkor tekinthető adómentes, ha az internet forgalom a számlában elkülönítetten jelenik meg. Amennyiben az internetszolgáltatás kábelhálózaton keresztül történik, úgy az adott szolgáltató számlájában (például a televíziós előfizetéstől) elkülönítetten feltüntetett, csak az internet igénybevétele érdekében fizetendő összeg (“csomag”, havi átalánydíj) átvállalása lehet adómentes. Ha az internetezés vezetékes telefonon keresztül bonyolódik, a számlázott forgalmi díj magában foglalja a telefonszámla internetforgalmát is, amely jellemzően elkülönítetten szerepel, függetlenül attól, hogy a telefon normál, ISDN, ADSL vagy egyéb adatátvitellel működik. Az internethasználat díjának a telefonszámlában való elkülönítése (nem hívásból eredő díj) kérhető a szolgáltatótól. Amennyiben a számlában nem szerepel elkülönítetten az internethasználat díja annak térítése nem tekinthető adómentes juttatásnak.

A dolgozónál levő számítógép internet-előfizetési, -használati díjának, a dolgozó nevére szóló számla munkáltató által történő megfizetése (költségtérítése) számviteli szempontból személy jellegű egyéb kifizetésnek minősül, amely költség a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény szempontjából is elismerhető. A költséget átvállaló számviteli politikájában szükséges meghatározni a dolgozónál (például a lakásán) lévő számítógép internet-előfizetési, forgalmi díja – dolgozó nevére szóló számla munkáltató által történő – megfizetésének, azaz a költségelszámolás bizonylatolásának módját. A szolgáltatásra a munkáltató is köthet szerződést a munkavállaló javára. Ebben az esetben a számla a munkáltató nevére szól és a magánszemély természetbeni juttatásban részesül. E természetbeni juttatás a társasági adó szempontjából a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségnek minősül.

Használt számítógép megszerzése

Az első üzembe helyezést követően legalább 2 évig használt számítógép ingyenes vagy kedvezményes megszerzése tekintetében nem jelöli meg a törvény juttatóként a munkáltatót és azt sem, hogy a magánszemélynek az adómentességhez onnan kellene közvetlenül megszereznie a számítógépet, ahol az használatban volt. Ezért minden olyan esetben, amikor a számítógép igazolhatóan két éven túli használata megvalósult, az adómentesség megilleti a magánszemélyt, függetlenül attól, hogy ez a használat az ingyenes vagy kedvezményes megszerzést biztosító juttatónál történt-e vagy másutt.

A számviteli elszámolás során az átengedésről szóló megállapodás alapján kell eljárni. Térítés nélküli átadás esetén az átengedett számítógép, számítástechnikai eszköz elszámolt értékcsökkenésének és bruttó értékének az összevetése útján kapott nettó értéke személyi jellegű egyéb kifizetésként számolható el az átadáskor.
Kedvezményes értékesítés esetén a nettó értéket az egyéb ráfordítások között kell elszámolni a szerződés szerinti teljesítés napjával, míg az átvevőtől kapott vételár egyéb bevételként számolható el ugyanezen időponttal.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.