Üzleti tippek

Nő az infláció, lassul a gazdaság bővülése

A Magyar Nemzeti Bank ma megjelent előrejelzése meglehetősen elkeserítő számadatokkal szolgált: az infláció és a folyó fizetési mérleg hiánya megugorni látszik, míg a bruttó hazai termék növekedése a legutóbbi prognózishoz képest lassul. Az alapkamat nem változott.

A Magyar Nemzeti Bank most napvilágot látott – egyébként negyedévente megjelenő – prognózisa komoly módosításokon esett keresztül a legutóbbi, májusi jóslatok óta. A fogyasztói árindex idei növekedését 5,2 százalékra becsüli év végén (az éves átlag 4,6 százalék körül alakulhat), míg a jövő évi “bruttó” infláció elérheti az 5,8 százalékot is. A jövő évi átlagos infláció azonban elérheti a 6,5 százalékot is; a 2004. év Áfa nélkül számított inflációja várhatóan 4,8 százalékon alakul majd.

A GDP bővülése az idén 3,2 százalékos lehet, szemben a májusi jóval optimistább – 3,4 százalékot prognosztizáló – előrejelzéssel. A jövő évi kilátások sokkal jobban romlottak, a GDP 3,6 százalék helyett csak 2,7 százalékkal bővül a jegybank szakértőinek véleménye szerint. A folyó fizetési mérleg hiánya 4,2 milliárd euró lehet idén, míg 4,0 milliárd euró jövőre, ami a GDP-hez viszonyítva 5,8, illetve 5,2 százalékot jelent. A legmeglepőbb azonban az MNB prognózisa a lakossági fogyasztás illetően, a korábbi 5,0 százalékos bővülés helyett ugyanis mindössze 1,0 százalékos emelkedésre számítanak 2004-ben, elsősorban az Áfa-szabályok változásai miatt.

Az alapkamat a vártnak megfelelően nem változott, így továbbra is 9,50 százalékon áll.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik