Üzleti tippek

Tíz százalékkal nőtt a kölcsönzők száma

Magyarországon 2002 végén összesen 2950 kölcsönzőhely működött, az ilyen típusú üzletek száma az elmúlt három évben több mint tíz százalékkal nőtt – áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdai közleményében.

A KSH adatai szerint a kölcsönzők elsöprő többsége főtevékenységként személyi és háztartási cikkeket forgalmazott ideiglenes használatra; ezen belül az összes üzlet 50 százaléka videokazettákkal foglalkozott, 15,4 százaléka menyasszonyi és egyéb ruhákkal. Gépet, szerszámot a kölcsönzők 5,4 százaléka kínált, sportszereket 4,7 százalékuk.

A műszaki és háztartási cikkek bérbeadásával foglalkozó egységek részaránya mindössze egy-egy százalék volt. A közlemény szerint a legtöbb kölcsönzőhely Budapesten és Pest megyében működött, a legkevesebb Nógrád megyében, ahol mindössze 40 ilyen üzlet volt. Budapesten 480 kölcsönzőt regisztráltak.

A kölcsönzők többségét kisvállalkozók üzemeltették, a KSH adatai szerint egy-egy üzemeltetőre átlagosan 1,2 kölcsönzőhely jutott. Gazdálkodási formájuk szerint az üzemeltetők 63,3 százaléka egyéni vállalkozó, 36,1 százalékuk társas vállalkozás volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik