Üzleti tippek

Eltérő kihasználtságúak a kkv-knek nyújtott hitelek

A várakozások ellenére összességében továbbra is elmaradt a mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv-k) rohama a Széchenyi vállalkozásfejlesztési program keretében meghirdetett kilenc tenderre. A gazdasági tárca legfrissebb adatai szerint a pályázatokra 2657 beadvány érkezett, közel 5,422 milliárd forint összigénnyel. Ez a nyolcmilliárdos keret 67,4 százaléka. Az igények július végéig csupán háromnál lépték túl a keretet.

A lista élén a korszerű vállalatirányítási rendszereket támogató, 400 millió forintból gazdálkodó pályázat áll. Erre a március 1-jei beadási starttól érkezett 258 beadvány igénye meghaladta az egymilliárd forintot. A túllépést mérsékli, hogy már a közreműködői hatáskörben 78 pályázót (igényük 290 millió forint) utasítottak el.

A keretet ugyancsak több mint két és félszeresen (256 százalék) felülmúló igénnyel a második legnépszerűbb az EU-s követelményeknek való megfelelést támogató tender. Ezeken kívül csupán a minőségirányítási rendszerek bevezetésére kiírtra érkezett a keretet felülmúló igény (121,8 százalék), a túllépés azonban közel azonos az elutasítottak 204 milliós igényével.

Továbbra is a legkihasználatlanabb (8,9 százalék) a mikro-, kis- és középvállalkozások közötti hálózatépítésre kiírt tender. Egymilliárdos keretére a meghirdetésétől eltelt öt hónap alatt 17 beadvány érkezett 89,2 milliós igénnyel, amiből közel 36 milliónyit (hat pályázót) közreműködői körben elutasítottak. További három pályázatnál a kérelmek a támogatási lehetőségek harmadát sem teszik ki.
A gazdasági tárca a Széchenyi vállalkozásfejlesztési program keretében július végéig 630 nyertes pályázónak közel kétmilliárd forint támogatást ítélt meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik