Üzleti tippek

A mezőgazdasági termelői árak 2,9 százalékkal nőttek

Az ién júniusban a mezőgazdasági termékek termelői ára 2,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, az év első hat hónapjában 0,4 százalékkal csökkent a 2002 január-júniusi szinthez viszonyítva.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfői közlése szerintjúniusban a növényi termékek termelőiár-indexe 9,5 százalékkal nőtt, az élő állatoké, állati termékeké 5,9 százalékkal csökkent egy év alatt. Az első hat hónapban a növénytermesztési és kertészeti termékek ára 3,6 százalékkal emelkedett, az élő állatok és állati termékeké 6,0 százalékkal csökkent a bázishoz képest.

Tavaly júniusban a mezőgazdasági termelői árak 7,9 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint egy évvel korábban, 2002 első félévénekátlagában pedig 10,2 százalékkal csökkentek az előző évi bázishoz képest. A KSH jelentése szerint az idén január-júniusban a gabonafélék árszintje éves összehasonlításban 8,7 százalékkal nőtt a tavalyi 32,8 százalékos csökkenés után. A gabonafélék közül a kukorica árnövekedése 18,2 százalékos, a takarmánybúzáé 9,9, az élelmezési búzáé 1,7 százalékos volt. Az élelmezési célú burgonya ára 31,6 százalékkal emelkedett. A zöldségfélék ára átlagosan 9,8 százalékkal nőtt 2003 első hat hónapjában. A felvásárolt zöldségek között legnagyobb súllyal szereplő zöldborsó ára 8,9 százalékkal mérséklődött, a zöldpaprikáé 28 százalékkal emelkedett. A piaci értékesítési ár a paradicsom esetében 2,8 százalékkal csökkent, a zöldpaprikánál 4,7 százalékkal nőtt. A gyümölcsök ára átlagosan 5,5 százalékkal emelkedett, ezen belül a meggy felvásárlási ára 134,4 százalékkal nőtt, miközben a piaci értékesítési ár nem érte el a tavalyi szintet.

A vágóállatok termelői ára 10,7 százalékkal elmaradt az előző évi január-júniusitól, ezen belül a vágósertés ára 19,1 százalékkal, a vágóbaromfié 4,1 százalékkal csökkent, a vágóborjú ára viszont 19,2 százalékkal emelkedett. A tehéntej termelői ára nem változott, a tyúktojásé 6 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2002 január-júniusban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik