Üzleti tippek

Kevesebb szállóvendég érkezik Magyarországra

Kevesebb vendég kevesebb éjszakát töltött hazánkban idén januártól júniusig, mint a tavalyi év azonos időszakában. A vendégéjszakák száma 3 százalékkal, a szállásdíjbevételek és a szobakihasználtság pedig két százalékponttal volt kevesebb a tavalyinál.

A Központi Statisztikai Hivatal számításai alapján az év első felében 1,2 millió külföldi vendég 3,9 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, ami 7 százalékkal kevesebb, mint az előző év első felében. A külföldi vendégek minden szállástípusban kevesebb éjszakát vettek igénybe, a visszaesés mértéke 6 és 10 százalék között mozgott, kivéve az ifjúsági szállókat, ahol 43 százalékot tett ki.

A régiók közül Dél-Dunántúlon egyötöddel, Közép-Dunántúlon és Észak-Magyarországon 13-14 százalékkal csökkent a külföldivendég-éjszakák száma. A többi régiót 3-5 százalékos visszaesés jellemezte.
Az európai országokból összességében 5, az Európai Unióból 7 százalékkal regisztráltak kevesebb vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyek. Az ázsiai országokból látogató vendégek közel egyharmadával, az amerikai földrészről érkezők egytizedével töltöttek el kevesebb éjszakát az előző év január-júniushoz képest.

Élénkült a Nyugat-, Közép-Dunántúl és Dél-Alföld idegenforgalma

A vizsgált időszakban 1,4 millió belföldi vendég érkezett a kereskedelmi szálláshelyekre, akik 3,2 millió vendégéjszakát töltöttek el, ami mind a vendégek, mind a vendégéjszakák tekintetében kétszázalékos növekedést jelent a tavalyi év első feléhez képest. A belföldivendég-éjszakák száma a szállodákban 3 százalékkal nőtt, szemben a panziók 7 százalékos visszaesésével.
Három régióban (Nyugat-, Közép-Dunántúlon és Dél-Alföldön) a vendégéjszakák száma jelentős mértékben (7, 13, illetve 18 százalékkal) megélénkült.

Alacsonyabb bevételek

Az év első hat hónapjában a szállodák átlagosan 40 százalékos szobakapacitás-kihasználtságot értek el. Az első félévben a legmagasabb szobafoglaltsággal a négycsillagos egységek (50%), illetve a gyógyszállók (53%) működtek.
A kereskedelmi szálláshelyek által elért – közel 36 milliárd forint – szállásdíjbevétel folyó áron 2 százalékkal volt kevesebb az előző év azonos időszakinál. A szálláshelyek üzemeltetőinek összes bevétele nem érte el a 70 milliárd forintot, és folyó áron 1 százalékkal maradt el az előző év első felében befolyt összegtől. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás fogyasztóiár-indexe az első félévben 9 százalékos emelkedést mutatott.

Élénkült a határforgalom

2003 első felében a Határőrség adatai szerint a külföldi állampolgárok 13,5 millió alkalommal lépték át az ország határait, ami 2 százalékos emelkedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A magyar állampolgárok határátlépéseinek száma január-júniusban 22 százalékkal emelkedett, és megközelítette a 6,6 millió alkalmat. A magyar határforgalom – a szerb határszakasz kivételével – minden határszakaszon fellendült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik