Üzleti tippek

Egyre gyakoribb, hosszabb és erősebb az aszály

Az aszály okozta károk megelőzésére, enyhítésére gondolva dolgoztat ki stratégiát a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium.
Magyarországon az utolsó évtizedekben felgyorsult az aszály gyakorisága, gyakrabban fordulnak elő tartósan száraz időszakok – mondta a Magyar Rádió kérdésére Vermes László professzor. Korábban minden tíz évből kettő-három volt legfeljebb aszályos. Az utóbbi évtizedekebn ugyanakkor duplázódó évek vannak, mint a 2002-2003 vagy mint korábban volt a 92-93-as év, tehát gyakoribbá váltak az aszályok, másrészt a fő problémát az jelenti, hogy tartósabbakká és erősebbekké is váltak.

Az aszály okozta nemzetgadasági károk elkerülésére, csökkentésére készül a nemzeti aszályprogram. Az aszálystratégia azért készül, hogy összefoglalja azokat az ismereteket és azokat az intézkedéseket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy az aszályt megelőzni tudjuk. Amikor bekövetkezik, az aszálykárokat tudatos tervezéssel csökkenteni tudjuk, és tudatosan eltűrjük végül is azt, ami elkerülhetetlen.

Egy olyan akcióprogram kidolgozása szükséges, amelyik figyelemmel van a gazdálkodás többi ágazataira is – vízgazdálkodás, erdészet, halászat, mezőgazdaság -, és ez a kölcsönhatás, ha kialakul, akkor érhetjük el azt, hogy a bekövetkező aszály kisebb károkat fog okozni. A stratégia bevezetése a kezelő, a programot felvállaló Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumon múlik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik