Üzleti tippek

Az uniós reform után a magyar agrártámogatás nem lesz kevesebb

Brüsszelben ősszel dolgozzák ki, hogy a csatlakozó országok mezőgazdaságát miként illesztik be az EU agrárreformjába. A szakértők szerint annyi bizonyos, hogy Magyarország esetében a kialkudott támogatások nem csökkennek.

A gazdasági hatások azonban egyelőre nem prognosztizálhatók, mivel nem tudható, hogy az uniós agráriumban milyen szerkezeti változásokat hoz a reform.

Az EU által már elfogadott agrárreformcsomag alapján a közvetlen támogatásokat részlegesen elválasztják a termeléstől. Látszólag változatlan az alapkoncepció, miszerint a közvetlen kifizetéseket összevont gazdaságtámogatás formájában folyósítják. A közvetlen kifizetések mérséklődnek: ezek egy farmergazdaságnak adott összegét 2005-ben 3, 2006-ban 4, 2007-től pedig 5 százalékkal csökkentik. A visszafogás csak az adott gazdaságnak járó közvetlen támogatás 5 ezer eurót meghaladó részére vonatkozik, egységesen, differenciálás nélkül. A megtakarításból 1 százalékpontnak megfelelő összeg felhasználásáról a tagország saját szempontjai szerint dönt, a többit az Európai Bizottság által rögzített szempontok szerint lehet majd felhasználni. A rendszernek ugyanakkor biztosítania kell, hogy a megtakarított összeg 80 százaléka abban az országban maradjon, ahol keletkezett.

Alakítsa ki az agrárpolitika középtávú tervét, és terjessze az Országgyűlés elé – javasolja a kormánynak az Állami Számvevőszék (ÁSZ). A számvevők szerint az agrártárcának minél hamarabb fel kell számolnia az uniós csatlakozáshoz szükséges intézményfejlesztésben mutatkozó lemaradást. Az ÁSZ a tárca átvizsgálása után egyebek mellett kifogásolja, hogy az agrártámogatási rendszer hiányosságai miatt a termelők hátrányos helyzetbe kerülhetnek az EU-csatlakozás után. Nem harmonizálták ugyanis a támogatási és szabályozási rendszert, s elmaradt a termékpálya szerinti támogatás átvétele: a csaknem 100 jogcímű támogatási rendszer pedig elaprózott. Nem készült még el az Integrált Igazgatási és Ellenőrzési Rendszer (IIER) sem, amely az uniós támogatások alapja.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.