Üzleti tippek

Több jogszabály módosítását is tervezi a második félévben a gazdasági tárca

admin
admin

2003. 08. 04. 00:00

Az idei év második felében is folytatja az európai uniós csatlakozással összefüggésben a jogharmonizációs feladatokat a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium – nyilatkozta Bots Dénes, a tárca jogi főosztályvezetője.

Az év második felében az uniós csatlakozásra történő felkészülés során a gazdasági tárca folytatja a jogharmonizációs tevékenységet. Kiiktatják a magyar jogszabályokból azokat a rendelkezéseket, amelyeket az elsődleges és a másodlagos közösségi jog rendeletei szabályoznak.

A főosztályvezető a jogharmonizációs folyamat feladatai közül kiemelte az állami szavazatelsőbbségi részvényekre (aranyrészvényekre) vonatkozó szabály módosítását. A koncepciót – mely várhatóan augusztusban kerül a kormány elé – közösen dolgozta ki a gazdasági tárca, a Pénzügyminisztérium és az Igazságügyi Minisztérium.
A jogszabály kapcsán Bots Dénes elmondta, az Európai Bíróság nem tartotta a közösségi joggal összeegyeztethetőnek, hogy egy adott részvény névértékénél nagyobb szavazati hányaddal, illetve e részvényhez kapcsolódó különleges előjogokkal rendelkezzen az állam, mivel az a tőke szabad mozgását akadályozza.

A tárca megkezdte az új vasúti törvény kidolgozását is. Az új törvény egyebek mellett szerződésben rögzítené az állam és a vasutak közti kapcsolatot és a célszerűbb működtetés érdekében feloldaná a mellékvonalak kizárólagos állami tulajdonát.

Módosul a gazdasági kamarákról szóló törvény

– A jogharmonizáció miatt a második félévben javaslatot teszünk a közúti, légi és vízi közlekedést szabályozó törvények módosítására és még az idén sor kerül a gazdasági kamarákról szóló törvény módosítására a kormánynak a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK) kötött megállapodása értelmében – mondta el a főosztályvezető.

A kormány az idén februárban határozatot fogadott el a kabinet és az MKIK közötti együttműködési megállapodásról. Ennek értelmében a felek rendszeresen találkoznak, a gazdasági tárgyú előterjesztések és jogszabályok tervezeteinél bevonják a kamarai szakértőket. A megállapodás szerint a kamarák aktívabb szerepet kapnak az állami finanszírozású kereskedelemfejlesztés feladatainak ellátásában, a befektetés-ösztönzésben, valamint a vállalkozások európai integrációs felkészítésében.

Aktualizálják a fogyasztók tájékoztatásáról szóló rendelkezéseket

Bots Dénes kiemelte, a jogharmonizációhoz kapcsolódóan módosítják a fogyasztóvédelmi törvényt is. Pontosítják a piaci felügyelet fogalmát, amely – a módosításnak megfelelően – az áruk és szolgáltatások biztonságával is foglalkozik majd. Aktualizálják a fogyasztók tájékoztatásával összefüggő kötelezettségeket, valamint a használati és kezelési útmutatók szabályozását. Külön kormányrendelet szabályozza majd az általános termékbiztonsággal összefüggésben azon szervezetek felállítását is, amelyek a csatlakozást követően uniós szinten képviselik a fogyasztókat alapvető jogi kérdésekben.

Még az idén a GKM a Belügyminisztériummal együtt kezdeményezi kormánynál a KRESZ módosítását, amely egyebek mellett érinti a buszsávban való közlekedés szabályozását is. Bots Dénes kiemelte: az ősszel új jogszabályt hoznak a tárcához tartozó célelőirányzatokkal kapcsolatos pályázatok felhasználásáról.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Budapest, 2017. április 17.
Kulka János színművész egy jelenetben Ujj Mészáros Károly rendező X. című skandináv típusú krimije forgatásán Budapesten 2017. április 13-án. A Magyar Nemzeti Filmalap 489 millió forinttal támogatja a thrillert, amely várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba.
MTI Fotó: Kallos Bea
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.