Üzleti tippek

Szélerőműgyártó épül Gyulán

Szélerőmű összeszerelő üzem épül Gyulán; az Eurowind Kft. ötmilliárd forintos beruházással – a helyi ipari park 9 hektáros területén – egy összeszerelő üzemet, valamint a szélerőművek továbbfejlesztését célzó energia kutató központot kíván kialakítani.

Vlaszák Lajos, a kft. fejlesztési igazgatója az elmondta, a hárommillió forint törzstőkével 2003-ban alakult kft. dán szakmai befektetők közreműködésével, európai uniós támogatássokkal, valamint hitel igénybevételével kívánja a beruházást megvalósítani.

A gyulai üzemben várhatóan közel 200 embernek adnak munkát, a tervek szerint azonban három éven belül akár 600 főre is növekedhet a foglalkozatás. A társaság egyik magyar tulajdonosa már rendelkezik hazai referenciákkal, ő építette a Fejér megyei Kulcs, és a Győr-Moson-Sopron megyei Mosonszolnok mellett már működő három, egyenként 600 kilowatt kapacitású szélerőművet.

A társaságnak jelenleg mintegy tízmilliárd forint értékű rendelésállománya van, ugyanis több hazai vállalkozás is szélerőművek létesítését tervezi. Az Eurowind Kft. – szemben az eddig létesített, importból származó erőművekkel – többségében magyar gyártásból és magyar alapanyagok felhasználásával kívánja kielégíteni az igényeket.

A technológiával kapcsolatban Vlaszák Lajos elmondta: egy-egy ilyen – 750 család éves energiaszükségletét biztosító – erőmű átlag 150-200 millió forintba kerül; a 100 méteres acél tartószerkezet súlya megközelíti a 200 tonnát, és a hozzátartozó gépház súlya is több mint 70 tonna.

Az acélszerkezetek gyártását Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, magyar munkaerővel és magyar alapanyagok felhasználásával tervezik megkezdeni, Gyulán a végső összeszerelést fogják végezni. Az erőmű kivitelezése több mint 50 százalékban hazai alapanyagokból és magyar beszállítók közreműködésével valósulhat meg, míg a fennmaradó hányadot külföldről, elsősorban a szélerőművek létesítésében nagy hagyományokkal rendelkező Dániából kívánják beszerezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik