Üzleti tippek

A KAP-reform magyar szemmel

Az Európai Unió Közös Agrárpolitikájáról (KAP) nemrégiben született egyezség magyar szempontból összességében pozitívan értékelhető – tartalmazza a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Integrációs Főcsoportfőnökségének legfrissebb értékelése.

A magyar elemzők szerint a reform legnagyobb előnye, hogy zöld utat biztosít a Közös Agrárpolitika jövőbeni hosszú távú működőképességéhez a kibővített, immár 25 tagú Európai Unióban. Továbbá a reform egyértelműen erősíti a piac szerepét és így a kedvező adottságú magyar ágazatok – például a gabona – előtt nagyobb lehetőségek nyílnak majd meg.

A reform lépéseket tesz a vidékfejlesztés szerepének növelésére is, ösztönzésére új intézkedéseket vezet be. Egyebek mellett többlettámogatást ad a fiatal gazdálkodóknak, átvállalhatóvá teszi az állatvédelmi költségeket, továbbá új támogatásokat biztosít az EU-követelmények teljesítéséhez az üzemek számára, és támogatja a minőségjavítást is.

Az unióban ugyanakkor nem biztosítanak lényegesen több forrást erre a célra. A tagországok azonban a moduláció, azaz a forrásátcsoportosítás lehetősége révén visszaáramló pénzeket nagyobb rugalmassággal használhatják fel.

A reform nagy mozgásteret ad a közvetlen támogatások alkalmazására és az új kötelezettségek időbeni bevezetésére. Azaz a tagállamok szabadon dönthetnek arról, hogy már 2005. január 1-jétől teljes körűen alkalmazzák-e az új előírásokat, vagy csak 2007. január 1-jével vezetik be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik