Üzleti tippek

A Fidesz szerint csökken a turizmus versenyképessége

Az átgondolatlan kormányzati intézkedések hatására jövőre jelentősen csökkenhet a turizmus versenyképessége – mondta Lasztovicza Jenő (Fidesz), a parlamenti idegenforgalmi bizottságának elnöke a párt frakciójának szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

“A szakmai szervezetek számításai szerint 2004-ben a turizmus és a vendéglátás szereplőinek mintegy tízmilliárd forint többletterhet kell befizetniük az államnak” – közölte kérdésre válaszolva Kovács Ferenc fideszes képviselő, az idegenforgalmi bizottság tagja.

Mint elhangzott, a jövő évi költségvetés kapcsán több olyan változtatás készül, ami a Fidesz szerint kedvezőtlenül fogja érinteni a szektort.
A képviselők elmondták: az energiaár-emelés, a szállodai és éttermi szolgáltatások áfájának 12 százalékról 15-re, valamint a túraszervezés és -bonyolítás áfájának 12 százalékról 23-ra emelése rendkívül rossz versenyhelyzetbe hozza az idegenforgalom és a vendéglátás szereplőit az EU-csatlakozás időpontjára.

Kovács Ferenc szerint a szállodák és az utazási irodák is kénytelenek lesznek emelni már kiküldött jövő évi árajánlatainkon, többek között a villamosáram augusztus 1-jei 9 százalékos emelése miatt. Hozzátette: az üzemanyagok jövedéki adójának és a súlyadónak az emelése, illetve az ápolási adó bevezetése szintén sújtja az ágazatot.

Lasztovicza Jenő aggasztónak tartotta, hogy a Balaton költségvetési támogatása az idén 6 milliárd forintról 1,5 milliárdra csökkent, és arra is kitért: a jelenlegi kormány nem kezdeményez új turisztikai beruházásokat.

A balatoni helyzet kapcsán a képviselő megjegyezte azt is, hogy a kormány által rögzített megvalósíthatatlan pályázati feltételek miatt késik az iszapkotrás. Kovács Ferenc szerint további beruházásokra, sőt külön marketingpolitikára van szükség a Balaton vonzerejének megtartására.
“A turizmus teljesítménye 1998-tól nőtt, a kormányváltás óta viszont jelentősen csökken” – mondta a politikus. Hozzátette, hogy a legfrissebb adatok szerint több mint 40 százalékos forgalom- visszaesés tapasztalható a fizető vendéglátásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik