Üzleti tippek

Csökkent a KKV-k konjunktúra-indexe

Az ECOSTAT felmérése szerint a kis- és középvállalatok júliusi konjunktúra-indexe 44,9% százalék, a júniusi értéknél 3 százalékponttal kevesebb.

A kis- és középvállalatok rövidtávú gazdasági várakozásait számszerűsítő havi mutatók trendje az elmúlt két évben, vagyis a világgazdaság dekonjunktúrális időszakában egy szabályos hullámgörbét írt le. A két szélső érték között a havi indexek változását esetenként erőteljes ingadozás jellemzi.

2003-ban a KKV szektor bizalmi indexei az első negyedévi stabilitás után erőteljesen emelkedtek, majd az utolsó két hónapban meredeken visszaestek. A szektor bizalmi trendjének javulása megtört.
Az elmúlt hetekben közzétett, a várakozásoktól jóval elmaradó makrogazdasági adatok és a világgazdasági növekedés pesszimista előrejelzései beárnnyékolják Magyarország rövidtávú fejlődési kilátásait.
2003 második félévében, döntően a világgazdasági fellendülés elhúzódása miatt a hazai gazdság fejlődésének gyorsulása meglehetősen kétséges. A belső gazdaság egyensúlyának és a versenyképességnek a javítása halaszthatatlan kormányzati intézkedések megtételét sürgeti. A kedvező folyamat lassú beindulását jelenthetik a forint gyengítése érdekében tett lépések, valamint a kidolgozás fázisában lévő beruházásösztönző intézkedések.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik