Üzleti tippek

Adóhitel: visszatérítési akciót hirdet az állam

A kormány jövő januártól megszüntetné a befektetési adóhitel kedvezményét, ám az adóhitelek visszafizetésére 2007 márciusáig haladékot kapnának a befektetők.

Tavaly összesen 2,1 milliárd forintnyi adóhitelt vettek igénybe az adófizetők, a PM ennek ellenére a kedvezmény megszüntetésétő1 már jövőre 14 milliárd forintos bevételt vár. A PM csábító kedvezményeket helyez kilátásba azoknak, akik már jövőre visszafizetnék adóhitelüket. Az adóhitelt nem kellene azonnal visszafizetni, mivel a tervek szerint erre 2007 márciusáig – a 2006. évi személyi jövedelemadó bevallásáig – haladékot kapnának az érintettek. Az adóhivatal adatai szerint 2002-ben a mintegy 4,5 millió szja-adóalany közül alig 21,3 ezren vettek igénybe átlagosan 101 ezer forintos adóhitelt.

Ezek teljes összege tavaly 2,1 milliárd forintos adókedvezményt jelentett ezen befektetőknek, illetve ugyanekkora bevételkiesést a kincstárnak. A 14 milliárdos bevételi terv elérését a kiszivárgott hírek szerint a kormány befizetési árengedménnyel ösztönözné. Azon adózók, akik az elmúlt években felhalmozott adóhitelüket 2007 márciusa előtt visszafizetnék, számottevő kedvezményeket kapnának: a hangsúlyozottan nem végleges számok szerint az, aki már jövőre rendezné teljes adóhitelét, akár 45 százalékos kedvezményt is kaphatna. A később fizetők is kapnának kedvezményt, de jóval kisebbet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik