Üzleti tippek

Mobil-kartell: versenytorzítás miatt büntetés a Westelnek és a Pannonnak

Versenytorzítás miatt a Westel Mobil Távközlési Rt.-t 210 millió, a Pannon GSM Távközlési Rt.-t pedig 150 millió forint bírságra büntette a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa hétfői döntésével.

Bara Zoltán eljáró versenytanács-tag a nyilvános határozathozatalkor hétfőn Budapesten elmondta: “azért marasztalták el a Westel Mobil Távközlési Rt-t és a Pannon GSM-et, mert az 1999-2000-ben megkötött végződtetési szerződéseiket ők dolgozták ki, és a Matáv, illetve a Vodafone ezeket csak átvette.”


Az időközben megszünt Westel Rádiótelefon Kft., a Matáv és Vodafone ellen az eljárást megszüntették. Bara Zoltán közölte: a bírság összegét 30 napon belül kell az érintetteknek befizetniük, akkor is, ha a versenytanács határozatát bíróság előtt megtámadják. Ez ugyanis nem halasztó hatályú.

A határozat indoklásakor elhangzott: a társaságok kérhetik a bíróságtól a bírság fizetésének felfüggesztését a jogerős ítéletig. Ha bíróság negedélyezi, akkor nem kell fizetniük. A GVH 2002 februárjában indított kartellgyanú miatt eljárást a telefontársaságok ellen, mivel felmerült a gyanúja annak, hogy a mobilszolgáltatók az egymás felé elszámolt mobil-mobil összekapcsolási díjakat összehangoltan alacsonyan állapították meg, ugyanakkor a vezetékes-mobil összekapcsolási díjakat túl magasan tartották.

A versenytanács 2003. június 30-án már tárgyalta az ügyet, ám akkor július 28-ra halasztotta a döntést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik