Üzleti tippek

Fizikai munkásként helyezkedhetnek el az érettségizett pályakezdők

A pályakezdő fiatalok a legkönnyebben szakképzett fizikai dolgozóként helyezkedhetnek el valamennyi nemzetgazdasági ágban, a legalacsonyabb az igény a középfokú végzettségű szellemi foglalkozású fiatalok iránt.

Csaknem ötezer cég vezetőinek válaszaiból készítették el a
Foglalkoztatási Hivatal második félévre szóló rövid távú munkaerő-piaci prognózisát. A felmérésből kiderült, hogy az összes ágban az idén felvenni tervezett pályakezdői létszám 50-60 százalékát a szakképzett fizikaiak teszik ki. A középiskolai végzettségű szellemi foglalkozású fiatalok a létszámfelvétel 10-15 százalékát jelentik szinte valamennyi ágban a feldolgozóipar kivételével, ahol ez az arány csak 2 százalék.

Alacsony kereslet a szakképzetlen fizikai munkások iránt

Hasonlóan alacsony, 2 százalékos arányban kíván felvenni szakképzetlen fizikaiakat a mezőgazdaság. A többi ághoz képest viszont a mezőgazdaságban igen magas a felsőfokú végzettségű fiatalok iráni igény, az összes alkalmazni kívánt pályakezdő több mint 30 százaléka kerül ki ebből a körből a mezőgazdaságban.
A többi ágban is keresik a felsőfokú végzettségű fiatalokat, de csak mértékkel, az összes felvenni kívánt pályakezdő 10-20 százalékát kitevő arányban. A mezőgazdaságban ugyan alig keresnek szakképzetlen fizikaiakat, a többi ágban viszont jobb elhelyezkedési esélyeik vannak. A feldolgozóiparban például az alkalmazni kívánt pályakezdők több mint 40 százalékát ez a kör teszi ki, s arányuk csaknem megközelíti a feldolgozóipar szakképzett fizikaiak iránti igényét.

Az építőiparban, a kereskedelemben, a szállítás, raktározás, posta és távközlés területén is jóval több a szakképzetlen fizikai iránti igény, mint a mezőgazdaságban. Arányuk az összes pályakezdői felvétel 20 százalék körüli mértékét teszi ki. Ezekben az ágakban is a szakképzett fizikai pályakezdők felvétele a meghatározó.

Több nyolc általános végzettségű pályakezdőt vesznek fel

A válaszokból kitűnik, hogy általában a munkaadók az előző évben felvett pályakezdői létszámhoz képest több nyolc általánost végzett szakképzetlen fiatalt kívánnak alkalmazni idén, csökkentik viszont a pályakezdő szakmunkások, gimnáziumot végzettek felvételét. Ugyanakkor a felsőfokú végzettségűekből hasonló nagyságrendben kívánnak alkalmazni pályakezdőket.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik