Üzleti tippek

Pályázat a minőségirányítási rendszerek támogatására

A minőségügyben kiemelkedő eredményt felmutató gazdálkodó szervezetek tevékenységének elismerésére hirdette meg a Nemzeti Minőségi Díjat, valamint idén másodszor a megyei és reginális minőségi díjakat a Gazdasági Minisztérium.

Pongorné Csákvári Mariann, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) helyettes államtitkára elmondta, 1996 óta eddig 25 cég nyert nemzeti díjat. Közülük 15-en pályáztak Európai Minőségi Díjra, 12 kaptak európai elismerést, ebből 2-en a legmagasabb szintűt, azaz Európai Minőség Fődíjat, illetve Európai Minőségi Díjat.

A pályázati szándékot augusztus közepéig kell jelezni, a pályaműveket pedig legkésőbb szeptember 15-ig lehet benyújtani. A döntés az év végén várható.

A tanúsított minőségirányítási rendszerek működtetése a magyarországi vállalkozások számára meghatározó versenyképességi szempont lehet az Európai Unióban – mondta Pongorné Csákvári Mariann.
A tárca az idén a Széchenyi Vállakozásfejlesztési Program keretében eddig 619 kis- és középvállalkozást, összesen 536,6 millió forinttal segített az ISO 9001-es minőségirányítási szabvány bevezetésében – közölte a helyettes államtitkár. Jelenleg mintegy 8 ezerre tehető a tanúsított minőségirányítási rendszer, 500-ra pedig a környezetközpontú irányítási rendszereket működtető vállalkozások száma az országban – tette hozzá.

A Smart Hungary program elsősorban az autóipari, a NATO beszállítói követelményeket kielégítő és az információvédelmi irányítási és a környezetközpontú irányítási rendszerek bevezetését támogatja. Ennek keretében az idén 73 pályázatra 73 millió forintot ítélt eddig meg a tárca. Az ISO 9001 bevezetését 600 ezer forinttól 1,2 millió forintig támogatja a minisztérium a cégek költségeinek 50 százaléka erejéig, a Smart Hungary pályázatain pedig 800 ezer-1,6 millió forint az elnyerhető összeg.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik