Üzleti tippek

Az APEH fokozza hatékonyságát

A Pénzügyminisztérium a jövő évi költségvetés tervezése során minden forintot megkeres, hogy fedezze a kiadási oldalt, ezért az APEH mintegy 40 milliárd forint plusz bevétel elérésére törekszik – mondta Király László György, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal elnöke csütörtökön az MTI-nek Szombathelyen azt követően, hogy a megyei adóhivatalnál tett látogatást.

Mindezt hatékonyságának növelésével, belső szervezési ésszerűsítésekkel, a működési feltételek javításával, az informatikai rendszer fejlesztésével, több és pontosabb vizsgálat elvégzésével, vagy éppen az adóbevételek gyorsabb beszedésével tudja elősegíteni – hangsúlyozta.

Az APEH elnöke a látogatást követő tájékoztatón sikeresnek minősítette az egyszerűsített vállalkozási adó bevezetésének eddigi tapasztalatait.
Elmondta: 60 ezren érintettek ebben az adónemben, az adóelőlegek befizetésével 19 milliárd forint folyt be az államkasszába a becsült 16 milliárddal szemben.

Az első negyedévi adatok azt is mutatják – tette hozzá- , hogy közülük mintegy tízezren nem fizettek előleget; az eva-t fizetők közül 800-nál vizsgálatot végeztek és megállapították, hogy többségüknek nem volt bevételük.

Király László György szólt arról is: az egyszerűsített vállalkozási adó az Európai Unióban nem forog veszélyben, mivel az adórendszerek nemzetiek, és ez ügyben nincs jogharmonizációs kényszer. Ám mivel az EU-s tagdíj alapja az áfa-bevétel – az eva-t fizetők viszont ilyet nem fizetnek -, ezért az APEH-nek számításokat kell végezni arra nézve, hogy mennyi az általuk be nem fizetett áfa.

Hozzátette: rendezni kell viszont azoknak a helyzetét, akik az EU-val kereskednek. Hiszen azok, akik exportálnak vagy importálnak az unióból, negyedévente adatszolgáltatást kötelesek adni. Mivel az eva-sok csak éves bevallást tesznek, ezért a megoldás kimunkálásán dolgoznak a szakemberek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik