Üzleti tippek

Az infláció a tervezett másfélszerese lehet

Az augusztusi áremelések nyomán végképp veszni látszik a jegybank 4,6 százalékos idei inflációs tervének megvalósulása. Elemzők a hat százalékos fogyasztóiár-emelkedést sem tartják elképzelhetetlennek. Leginkább az energiaárak emelkedése gyorsítja a pénzromlást.

Míg a Reuters múlt heti elemzői konszenzusa még 4,3 százalékos inflációval számolt 2004. december végére, a legújabb elemzői nyilatkozatok már a hatszázalékos ütemet sem tartják kizártnak. Az augusztusi kilenc százalékos villamosenergia-drágulás és közel tízszázalékos postai áremelés közvetlen és közvetett hatása nyomán minden korábbinál messzebbnek tűnik a jegybanki tervek megvalósulása.
Az energiaárak emelése gyorsítja a pénzromlást

A legutóbb májusban publikált inflációs jelentésben az MNB 4,6 százalékos idei és 3,9 százalékos jövő évi inflációval számol. Elemzők szerint következő ülése után már a monetáris tanács is utalhat változtatásra, elébe menve az augusztus végi inflációs jelentésnek.

A postai áremelések másfél bázisponttal, míg az energia drágulása 28 bázisponttal dobhatja meg az inflációt – derül ki Barcza György, az ING Bank elemzőjének számításaiból. Így összességében 0,3 százalékra tehető a héten bejelentett augusztus elsejei áremelések hatása a fogyasztói árakra.

Az elemző szerint a júliusi év/év infláció öt százalékra nőhet éves szinten az egy hónappal korábbi 4,3 százalékról (a hivatalos adatokat augusztus 12-én teszi közzé a statisztikai hivatal). A hatósági árakon túl inflációnövelő hatásúak a üzemanyagár-emelések, amelyek egy hónap alatt két és fél százalékkal drágítottak a termékcsoportnál.

Hosszabb távon még rosszabb lesz

Év végére az elemző 5,1 százalékos inflációt vár. Barcza szerint hosszú távon még kedvezőtlenebb folyamatoknak lehetünk tanúi: az áfaemelés hatása 2004 januárjában 1 százalékkal emelheti meg az árszínvonalat. További bizonytalanságot okoz a forint árfolyama, így mindent egybevetve a jövő év első negyedében az éves infláció könnyen elérheti a 6 százalékot.

Az előrejelzésekben szereplő 4,9 százalékos augusztusi inflációt húsz-harminc bázisponttal növelhetik a frissen bejelentett áremelések – állítja Vojnits Tamás, az OTP Bank elemzője. A 2002 decembere és 2003 decembere közötti fogyasztóiár-emelkedésre vonatkozó előrejelzés 5,3 százalékról könnyen öt és fél százalékra nőhet, amelyben fontos szerepet játszhatnak a termelői árak emelkedésével járó élelmiszer-piaci folyamatok. Vojnits 2004-re éves szinten 5,5-6 százalékos inflációt is elképzelhetőnek tart a forint árfolyamától függően.

Az adóemelés is növeli az inflációt

Török Zoltán, a Raiffeisen Értékpapír Rt. elemzője is úgy látja, egyre valószínűtlenebb, hogy megvalósul a jegybank idei inflációs terve. Augusztusban az áremelések nyomán 4,8 százalékra szökhet fel éves szinten az áremelkedés üteme, miközben a havi infláció az áremeléseket ellensúlyozó szezonális hatás miatt elenyésző lehet.
Az elemző szerint a postai áremelések hatása nem jelentős, viszont az energia és később az adóemelések hatása alapjaiban rengetheti meg a hivatalos inflációs terveket. Év végére így az 5,2 százalékos szint környékére, jövő év decemberére pedig az öt, öt és fél százalékos sávba várható az infláció – vélte Török.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik