Üzleti tippek

Elkészült a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv

A tervezettnél előbb, már augusztus elején benyújtja hazánk az uniónak a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv koncepcióját. A dokumentumban található programok megvalósítását 2006-ig 127 milliárd forinttal támogatja az európai közösség.

A magyar kormány szeptember helyett már augusztus elején átadja az EU illetékeseinek a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv (NVT) koncepcióját – jelentette be Szanyi Tibor, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára, vidékpolitikai kormánymeghatalmazott szerdán rendkívüli kormányszóvivői tájékoztatón.

Szanyi Tibor utalt arra, hogy az NVT átadását követően az uniónak legfeljebb hat hónapja van a dokumentum elfogadására. A koncepció a 2004-2006 közötti, hároméves időszak programjait tartalmazza.

Csaknem 160 milliárd forint jut a programokra

Amennyiben az EU elfogadja az elképzeléseket, akkor Magyarországon már a csatlakozást megelőzően, azaz 2004. május 1. előtt megindulhatnak a vidékfejlesztési programok.

A célokra összessen 158,6 milliárd forint áll rendelkezésre, ebből az uniós forrás 126,9 milliárd forint, 31,7 milliárdot pedig hazánknak kell előteremteni. Az NVT révén érkező támogatás nagysága Szanyi Tibor szerint egyedülálló a magyar mezőgazdaság történetében.

Nyolc területre ad pénzt az unió

Az uniós forrásokhoz nyolc pályázati jogcímen juthatnak hozzá a magyar termelők. A támogatásokat agrár környezetgazdálkodási feladatokra, kedvezőtlen adottságú területek fejlesztésére, mezőgazdasági területek erdősítésére, az úgynevezett korai nyugdíjazásra, az őstermelők segítésére, termelői csoportok felállítására, a környezet-és és állatvédelmi normák teljesítésére, valamint pályázatírásra adják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik