Üzleti tippek

Jövőre az eho sem csökken

A kormány eddigi ígéreteivel ellentétben nem csökken az egészségügyi hozzájárulás (eho) idén 3450 forintos összege – legalábbis ez olvasható ki a 2004-es költségvetés tervezési köriratából, amelyet a napokban küldött szét a PM.

A leírtak szerint ebben a ciklusban már nem változik a tb-járulékok 29 százalékos mértéke. Jövőre 8 százalékra emelkedik a magánnyugdíjpénztárakba fizetendő járulékrész, és bevezetik az 1 százalékos ápolásbiztosítási járulékot. Az eho csak 2005-ben csökkenne 1950 forintra, 2006-ban viszont meg is szűnne. Korábban három év alatt egyenlő részletekben tervezték kivezetni ezt a járuléknemet.

A tervek szerint a kormányzati beruházásokat negyedével, az intézményi kiadásokat 5, a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatokat pedig 22,5 százalékkal kell csökkenteni a makrogazdasági paraméterek tartásához a jövő évi költségvetés tervezésekor az egyes fejezetekben. A körirat szerint a csökkentés nem terjedhet ki egyebek mellett a gyorsforgalmi úthálózat programjára, az Országgyűlés kizárólagos hatáskörében módosítható, valamint a GDP százalékában meghatározott előirányzatokra. A jövő évi büdzsé fő prioritásai közé tartozik az országos közforgalmi úthálózat fejlesztése, az uniós tagsággal járó kötelezettségek, az önkormányzati közszolgáltatások színvonalának javítását elősegítő fejlesztések és a jóléti előirányzatok növelése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik