Üzleti tippek

Szigorú adóbehajtás Budapesten

A július 10-i összesítés szerint ebben az évben 52 milliárd forint iparűzési adó folyt be a fővárosi önkormányzathoz, ami időarányosan megfelel a tervezettnek – tudta meg a Világgazdaság a főpolgármesteri hivatal adóügyosztályának vezetőjétől. Deli Lajos elmondta: az idei, 127 milliárdos bevételi terv különösen feszített, teljesítése csak úgy lehetséges, ha tovább szigorítják az adóbehajtást és az ellenőrzéseket Budapesten. A 660 millió forint idegenforgalmi adóból viszont még csak 222 milliót fizettek be, a turizmus kedvezőtlen tendenciái miatt tehát jelentős a lemaradás.

Az adózók száma kissé még mindig nő Budapesten, s változatlanul egyéni vállalkozások alakulnak, illetve szűnnek meg a leggyakrabban. A fővárosban az idén 207 ezer iparűzési adóalanynak postázták a nyomtatványcsomagot, közülük 191 ezer adott be bevallást.

A fővárosi adóhatóság a jövő héten megkezdi a folyószámla-kivonatok és a szeptemberi, illetve a jövő tavaszi adóelőleget tartalmazó fizetési meghagyások postázását. Megkezdődik annak a 16 ezer adóalanynak a megkeresése is, akik nem vették át a nyomtatványokat, vagy a májusi határidő lejárta óta sem adták be bevallásukat. A kereséshez segítséget kérnek a kerületi önkormányzatoktól, a cégbíróságtól, a lakásnyilvántartótól.

Az elmúlt évet 11 milliárd forintos kinnlevőséggel zárta a főváros, ebből az idén eddig mintegy 4 milliárd forintot hajtottak be. A májusi határidő elmulasztói ismét megnövelték a hátralékot, így az ügyosztály a beérkezett bevallások feldolgozásának befejezése után intenzíven folytatja a behajtást, s a nem fizetők bankszámlájára inkasszót nyújtanak be. Részletesen átvizsgálják a visszaigényléseket is, s az év második felében tovább növelik az ellenőrzések számát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik