Üzleti tippek

Nem változnak jövőre az eva szabályai

Nem tervezi a pénzügyminisztérium az egyszerűsített vállalkozói adóról (eva) szóló szabályok módosítását – írja a Magyar Hírlap. A minisztérium csak a bevételi előirányzaton módosít. Idén ugyanis már az első két befizetés alkalmával több pénz folyt be, mint amennyit egész évre terveztek.

A pénzügyminisztérium tervei szerint az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) szabályai jövőre nem változnak – nyilatkozott a Magyar Hírlapnak Máté Dániel, a minisztérium szóvivője. Egyetlen korrekcióra várható: az idei bevételek alakulása miatt megemelték az előirányzatokat. Erre az évre ugyanis 16 milliárd forintos evabevételt terveztek, ám a büdzsébe már most 17 milliárd forintnyi adó folyt be, pedig még egy befizetés hátravan.

Negyedévenként átlag nyolcmilliárd

Az eddig befizetett összeg a késve fizetők miatt kissé még emelkedhet is következő hetekben. Az első negyedéves bevétele után összesen 8,4 milliárd forintot fizettek be az evázók közül 49 ezren. Összesen mintegy hatvanezer evát választó vállalkozó van, közülük hétszázat ellenőrzött a hivatal, főként olyanokat, akik nem fizettek előleget.

Az APEH korábbi tájékoztatása szerint a vizsgált adóalanyok közül mintegy száz, vagyis 13 százalékuk nem fizetett előleget, pedig volt bevétele. Az adózók 55 százalékának nem volt bevétele, míg 32 százalékuk késve vagy nem megfelelő helyre utalta az előleget.

Bevétel van akkor is, ha nem fizettek

Számos ellentmondó híradás jelent meg arról, mely számlák után kellett az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alá tartozóknak adóelőleget fizetniük a második negyedévben. Az adóhivatal közlés szerint bevételnek kell tekinteni és ennélfogva adóelőleget kell fizetni azok után a kiegyenlítetlen számlák után is, amelyek kiállításától számítva harminc nap eltelt, írja a Magyar Hírlap.

Vagyis a kiadott, de ki nem fizetett második negyedévi számlák közül azok után már előleget kellett (volna) utalni, amelyek május 31-e előtti keltezésűek. Azután a számla után, amelyet június elsején állítottak ki, és az ellenértéke csak július közepén érkezett meg, csak a következő, harmadik negyedév végén kell megfizetni az evát.

Ajánlott videó