Üzleti tippek

Mérséklődött a kisker forgalom növekedésének üteme

A kiskereskedelmi forgalom munkanapokkal kiigazított volumene 2003 májusában 5,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Ez a nemzetközi összehasonlításban magasnak számító növekedés egyébként Magyarországon 2002 eleje óta a legalacsonyabb bővülést jelentette. Az első öthavi forgalom 8,9 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2003 májusában folyó áron 382,7 milliárd forint, az első öt hónapban 1744,1 milliárd forint értékű árut forgalmaztak.

A növekedési ütem mérséklődése, mely valamennyi jelentősebb üzletcsoportnál bekövetkezett, összességében a nem élelmiszer kiskereskedelemben volt jelentősebb.

A kiigazított adatok szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalma májusban 6,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezen belül a vegyes termékkört forgalmazó üzletek (hipermarketek, szupermarketek) forgalma dinamikusabban 8,8 százalékkal nőtt, miközben az élelmiszer- szaküzletek forgalma tovább csökkent.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem kiigazított forgalmi volumene májusban 4,0 százalékkal haladta meg az előző évit. Ezen belül a leggyorsabban a könyv, újság, papíráru- és egyébiparcikk- kiskereskedelem eladásai bővültek. A textil-, ruházati- és lábbeli-kiskereskedelem 5,0 százalékos, valamint az iparcikk jellegű vegyes kiskereskedelem 4,4 százalékos növekedése jelentősebb ütemmérséklődésnek számít az előző hónapok kétszámjegyű volumenindexei után. Az Európai Unió kiskereskedelmi forgalma 2003. áprilisában a 15 EU-tagország átlagában 2,8 százalékos, az eurózóna országaiban 2,2 százalékos növekedést regisztráltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik