Üzleti tippek

Megszületett a termőföld-értékelés eljárás

Kialakították a termőföld-értékelés részletes eljárását. Eszerint egy-egy birtok az alapár 20 százalékát, vagy akár két és félszeresét is érheti.

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnél (NFA) kialakították a termőföld-értékelés részletes eljárását, s most tesztelik az ennek alapjául szolgáló rendszert – tudta meg a NAPI Gazdaság Mikó Zoltántól, az NFA általános elnökhelyettesétől. Az értékbecslés során a szakértők először a fölből származó jövedelmet (több tényezőt, így a normatív földjövedelmet, a hektáronkénti aranykorona-értéket is figyelembe véve) állapítják meg – fejtette ki kérdésünkre Balogh Ádám a Földhitel- és Jelzálogbank Rt. igazgatója. Az így kapott értéket – mint Mikó elmondta – az alapár megállapításához az örökjáradék elvén (jelenleg 7 százalék kamattal) tőkésítik. A tényleges értéket azután 18 pontból álló korrekciós lista szerint, számítógépes programmal számolják ki. A módosító tényezők nagyságát szintén az értékbecslő állapítja meg.

Egy-egy tétel súlya annak jelentőségétől függően tág határok – de legfeljebb mínusz 80 és plusz 250 százalék – között csökkenti vagy növeli a földrészlet értékét. A módosító tényezők azonban összesen sem léphetik túl ezeket a szélső értékeket, így egy földterület alapára 20 százaléka is lehet, de akár annak két és félszeresét is érheti. Nagy értékű földrészlet akár rossz mezőgazdasági adottságú terület is lehet. Az értékelő rendszer még azt is figyelembe veszi, hogy a területre mennyi állami – később európai uniós – művelési támogatás vehető igénybe.

A kidolgozott elvek alapján bérelt földek értékbecslése is elvégezhető.
Az életjáradék-földért program és a piaci árú földfelvásárlások során kizárólag ezt a rendszert használják majd. Az állami kamattámogatásos és a támogatás nélküli birtokfejlesztési jelzálog-hitelezés során a bankok ugyancsak a közbizalmi listán lévő, így ezen értékelési elveket alkalmazó cégek értékelését fogadhatják el – jelentette ki Mikó. A kialakult eljárás állítólag kizárja, hogy a földértékelő cég a “kelleténél több” szubjektív elem alapján határozza meg a föld árát, ugyanis az NFA minden esetben ellenőrzi azt. A 89 pályázati úton közbizalmi vagyonértékelő listára kerülő cég közül azonnal kizárják azokat, amelyek nem megfelelő értékelést végeznek vagy etikai vétséget követnek el – hangsúlyozta az elnökhelyettes.

Az NFA részben a kialakított értékelési eljárással akarja elejét venni a földárak spekulatív emelkedésének. A keresletnövekedés persze áremelkedéssel jár majd, de céljuk, hogy ez ne robbanásszerű legyen – állította Mikó. Az értékbecslési rendszer főpróbája megkezdődött, ugyanis az NFA a termőföldet életjáradékért program keretében minden társaságnak 20-25 földrészlet felértékelésére ad megbízást. Az NFA egy-egy földterület értékelésére 25 ezer forint plusz áfa egységárat fizet. Aki ennyiért nem vállalja, az automatikusan kizárja magát a állami megrendelésekből, azaz elesik a nagyobb falattól, a termőföldvásárlás jelzálog-hitelezésével kapcsolatos értékbecsléstől is. Az értékelés vállalására 3 napon belül kell választ adniuk a cégeknek, s 20 napjuk van annak elvégezésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik