Üzleti tippek

Fokozatosan megnyíló határok

Egyszerűsített ellenőrzést vezetett be a Magyarországgal közös határátkelőhelyeken Szlovákia, válaszul Budapest intézkedéseire. Mindkét részről egyszerűsített ellenőrzés folyik a magyar–szlovén határon is, az unió irányába 2007-ig fokozatosan oldódnak fel a határok.

Szlovénia után Szlovákiába is egyszerűbbé vált az utazás, miután a közelmúltban északi szomszédunk is egyszerűsített ellenőrzést vezetett be a szlovák–magyar határátkelőhelyeken. A magyar határőrökhöz hasonlóan – az esetek többségében – mostantól szlovák kollégáik is csak az útleveleket ellenőrzik, a számítógépes vagy írásos regisztrációt csak kivételes esetekben alkalmazzák. Magyarország április közepén Szlovákia, Szlovénia és Ausztria irányába is egyszerűsített ellenőrzést vezetett be, megkezdve azt a folyamatot, amelynek eredményeképpen hazánk és az EU (akkori) tagállamai között 2007. január 1-jére, a schengeni tagság kezdetének várható időpontjára, teljesen megszűnhet a határellenőrzés.

A kölcsönösség jegyében Szlovénia azonnal ugyanolyan köny-nyítéseket vezetett be a közös határszakaszon, s most Pozsony is hasonló intézkedéseket hozott. Ausztria tudomásul vette a magyar intézkedéseket, ám mint az EU külső határainak őrzője, egyelőre nem hozott hasonló döntést. „Ennek ellenére, a magyar könnyítések hatására, a határátkelés Ausztria irányába is gyorsabb lett, s Hegyeshalomnál az utóbbi hónapokban mindössze egyetlen alkalommal alakult ki egy óránál hosszabb várakozási idő” – közölte Orodán Sándor, a határőrség szóvivője.

Mindenesetre Szlovénia irányába Ausztria is határai megnyitására készül, s a két ország múlt héten egy kétoldalú „mini-schengeni” megállapodást kötött. A két ország határán nem oldják fel teljesen az ellenőrzéseket, de az egyezség értelmében jelentős könnyítéseket vezetnek be a határátkelésben, és – az osztrák Die Presse szerint – az EU-hoz 2004-ben csatlakozó államok közül Szlovénia lehet az első, amelynek irányába a későbbiekben teljesen megnyitják az osztrák határokat.

Ezzel párhuzamosan a magyar illetékesek is szorgalmazzák, hogy a magyar állampolgá-rok már 2007. január 1-je előtt további könnyítéseket élvezhessenek, ha a többi uniós tagállam területére kívánnak utazni. Buszok esetén a nyugati határátkelőhelyeken a mindennapi gyakorlat részévé vált, hogy nagy forgalom esetén az uniós és a magyar buszokat mindkét oldalon együttesen, külön sávban fogadják. Hasonló könnyítést terveznek bevezetni a magyar állampolgárok részére a személygépkocsi-forgalomban is. Ez felsőbb szintű megállapodást igényel, amelyről az illetékes társszervek már megkezdték az egyeztetéseket.

Ezzel szemben arról pillanatnyilag nincs szó, hogy 2004. május 1-je után a magyar állampolgárok bármelyik uniós tagállam területére útlevél nélkül, pusztán személyi igazolvánnyal utazhassanak, ugyanis a schengeni csatlakozás előtt ehhez Magyarországnak minden tagállammal külön kétoldalú megállapodást kellene kötni. Hasonló egyezményt Magyarország eddig Szlovéniával, Horvátországgal, Olaszországgal és Svájccal kötött, azzal a kitétellel, hogy Horvát- és Olaszország esetén a megállapodás csak az új típusú személyi igazolvánnyal rendelkezőkre terjed ki, míg Svájc esetén csak repülős utazással vehető igénybe a kedvezmény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik