Üzleti tippek

Csökken a könyvek áfája

Jövőre várható 12 százalék helyett 5 százalék lesz a könyvek után fizetendő áfa mértéke. Ezzel Magyarország az uniós 6,2 százalékos átlag alá kerül. A költségvetésnek ez 3,5 milliárd forintos kiesést jelent. A döntésnek árfékező hatása lesz – mondta Kocsis András a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének alelnöke.

Az MKKSZ számításai szerint 5,56 százalékkal több pénzzel gazdálkodhatnak a könyvkiadók, amit részben a fogyasztóiár növekedés fékezésére, részben a kiadói alkalmazottak bérének növelésére, részben pedig a honoráriumok emelésére költhetnek. A könyvek fogyasztói ára remélhetőleg az inflációnál alacsonyabb mértékben fog emelkedni – fűzte hozzá Kocsis.

A könyvszakmai hitelprogramra idén 60 millió forintot költ a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma. A hitelek 50 százalékos kamattámogatással futnak, így az intézkedés egymilliárd forint hitel felvételét teszi lehetővé – közölte Hiller István miniszter. Emellett idén 20-ról 25 millió forintra emelkedik a magyar írószövetség támogatása is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik