Üzleti tippek

A Monetáris Tanács változatlanul hagyta az alapkamatot

A Monetáris Tanács hétfői ülésén változatlanul hagyta a jegybanki alapkamat 9,5 százalékos szintjét – tájékoztatta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTI-t. A Monetáris Tanács június 19-én 200 bázisponttal, 9,50 százalékra emelte az alapkamatot.

A Monetáris Tanács a hétfői ülésen a gazdasági és pénzügyi folyamatokat áttekintve döntött az alapkamat változatlanul hagyásáról. A tanács úgy ítélte meg, hogy a forint árfolyama továbbra is gyengébb, mint az inflációs célok teljesítése érdekében szükségesnek tartott szint.

Közleményében az MNB hangsúlyozza: a Monetáris Tanács bízik abban, hogy a kormány kötelezettségvállalása az euró 2008-ban történő bevezetésére és a maastrichti kritériumok teljesítésére elősegíti a pénzpiacok bizalmának helyreállítását.

Az euró bevezetése a magyar gazdaság és az állampolgárok számára összességében jelentős előnyökkel fog járni a Monetáris Tanács szerint. A tanács megállapítja: az euró bevezetésének költségei és kockázatai az előnyökhöz képest korlátozottaknak látszanak.

A tanács egyúttal megállapítja: az európai árfolyamrendszerhez, az úgynevezett ERM II-höz való gyors csatlakozási szándék “csak akkor lehet sikeres, ha az európai partnereinket meg tudjuk győzni arról, hogy a magyar részvétel nem jelent a rendszer számára kockázatot, azaz az árfolyam stabilitását nem veszélyeztetik a hazai makrogazdasági folyamatok”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik