Üzleti tippek

Kezdődnek a hivatalos tárgyalások a Nemzeti Fejlesztési Tervről

A Nemzeti Fejlesztési Terv és operatív programjainak első tárgyalása július 23-án lesz Budapesten. A terv elfogadása nyitja meg a magyar pályázók előtt az unió strukturális és kohéziós forrásait.

Az első uniós hivatalos tárgyalási forduló a Nemzeti Fejlesztési Tervről július 23-án lesz Budapesten – mondta Veress József, a Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások Hivatala főtanácsadója, a magyar tárgyalódelegáció vezetője. Hozzátette: a tárgyalások a korábban leadott Nemzeti Fejlesztési Terv és operatív programok anyagai, illetve az uniós észrevételek alapján kezdődnek és több hónapig tartanak. Az egyeztetéseken az EU Bizottsága elkészíti a közösségi támogatási keret megállapodást.

A közösségi támogatási keret jogi alapot teremt az Európai Uniónak arra, hogy az egyeztetett mechanizmus alapján társ-finanszírozza az előzetesen jóváhagyott fejlesztési projekteket.

Előfinanszíroz az állam

A Nemzeti Fejlesztési Tervről szóló tárgyalások várhatóan október közepe, vége felé zárhatók le ideiglenesen, és az év vége előtt sor kerülhet a közösségi támogatási keret-megállapodás aláírására, lehetővé téve 2004. januárjától az EU forrásokhoz a hozzáférést a magyar pályázóknak. Veress József elmondta: a magyar költségvetés megelőlegezi a támogatást, az Európai Unió a magyar költségvetéssel számol el, miután a megfelelő pénzügyi ellenőrzést elvégezte.

Budapesti tárgyalás

A július 23-i budapesti tárgyaláson az Európai Unió valamennyi érintett bizottsági részlegének képviselői jelen lesznek, a magyar tárgyalódelegációban pedig az érintett minisztériumok, illetve az operatív programok végrehajtását koordináló irányító hatóságok képviseltetik magukat.

Veress József a tárgyalással kapcsolatosan elmondta: az első forduló feladata lesz, hogy a Nemzeti Fejlesztési Terv komolyabb egyeztetést igénylő kérdéseit meghatározzák, pontosítsák az álláspontokat. Az egyeztető munka jelentős része írásban történik. Vagyis a két tárgyalási forduló között is intenzív munkára lehet számítani, és ez a munka is előbbre viszi majd a folyamatot.

Szűkös határidők

Veress József jelezte: nagyon szorosak a határidők. Az EU szabályai értelmében hat hónap szükséges az egyeztetésre, az átadott Nemzeti Fejlesztési Terv tárgyalására, ez esetben ennél kevesebb idő áll rendelkezésre 2004 januárjáig.
Az egyeztetéseknél kölcsönös érdek, hogy minél hatékonyabb legyen a pénz felhasználása. A részletek áttekintésekor az a közös cél, hogy a kitűzött elképzelések megvalósuljanak és a fejlesztéseknek megsokszorozó, multiplikatív hatása is legyen.

Jelenleg Magyarország 3,5 milliárd euró közösségi támogatással számol a Strukturális Alapok és a Kohéziós Alap forrásaiból a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében 2004-2006. között, ami a magyar társ-finanszírozással kiegészítve 1.200-1.500 milliárd forint fejlesztést tesz lehetővé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik