Üzleti tippek

2008-tól euró, 2004-től háromsávos áfa

A kormány szerdai döntése szerint Magyarországon 2008. január elsején bevezetik az eurót – jelentette be Medgyessy Péter miniszterelnök.

A költségvetési hiány 3,8 százalékra csökken, az állami újraelosztás pedig nem nő tovább. A költségvetés kiadásai 8,3 százalékkal nőnek, bevételei 11,6 százalékkal emelkednek – mondta Medgyessy Péter miniszterelnök a jegybank elnökével és a pénzügyminiszterrel tartott közös sajtótájékozatón. A miniszterelnök bejelentette, hogy egységesítik az áfa-rendszert, és csökken az áfa felső kulcsa.

Az euró bevezetése nemzeti ügy

A miniszterelnök aláhúzta, az euró bevezetése nemzeti ügy,
minden magyar közös ügye. A magyar euró, mint közös valuta, az európai gazdasági eredményeket testesíti majd meg, bevezetése új munkahelyeket, alacsony inflációt, gazdasági növekedést eredményez, feltételezi az átváltási költségek megszűnését, a beruházások növekedését. Medgyessy Péter kiemelte: 2008-ig is stabil nemzeti valutára van szükség, illetve arra, hogy stabil legyen a gazdaság is, ezzel összhangban alakították ki 2008-ig a gazdaságpolitika fő vonulatait.
Az eurózóna csatlakozást megelőzően legalább két évig az ERM-2 árfolyamrendszerben kell mozognia a forintnak. Medgyessy elmondta, hogy a kormány és a jegybank által közösen kidolgozott program alapján az inflációnak három százalékra, az államadósságnak a GDP 60 százalékára, az államháztartás hiányának pedig 3 százalékra kell 2008-ra csökkennie.

Megszűnik a 0 áfakulcs

A pénzügyminiszter elmondta: január elsejétől megszűnik a 0 áfakulcs, az alsó kulcs 5 százalék lesz. Ebbe a körbe tartoznak a gyógyszerek, tankönyvek, könyvek. A jelenlegi 12 százalékos kedvezményes kulcs 15 százalékra emelkedik, míg a 25 százalékos felső 23 százalékra mérséklődik. A növekedéssel kapcsolatban a pénzügyminiszter azt mondta, hogy a GDP 2004-ben várhatóan 3,5 százalékkal bővül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik