Üzleti tippek

Oblath erős forintra és mérséklődő kamatokra számít

“Csak idő kérdése, hogy a piac megnyugodjon, és a forint erősödjön” – nyilatkozta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanács tagjává való kinevezését követően Oblath Gábor, kedden.

Oblath Gábor szerint reális esély van arra, hogy az euró árfolyama a jegybank által kívánatosnak tartott 250 forint körüli szintre csökkenjen.
Oblath Gábor a monetáris politika legfőbb feladataként továbbra is az infláció csökkentését nevezte meg. “Pluszfeladatot jelentett az elmúlt időszakban a forint stabilizálása” – mondta. “Amennyiben a forint erősödni kezd, a piac megnyugszik, a kamatok is mérséklődhetnek” – tette hozzá.

Oblath Gábor a Kopint-Datorg tudományos tanácsadója, akit másodszor nevez ki a köztársasági elnök erre a posztra elmondta: azért fogadta el újbóli jelölését, mert a januári lemondását kiváltó körülmények kedvezően változtak. “Javult az MNB és a kormány együttműködése, szorosabbá vált a monetáris és a gazdaságpolitika más területeinek összhangja” – mondta.

Oblath Gábor korábban, 2001 februárjától 2003 januárjáig volt tagja a monetáris politikát alakító testületnek. Noha mandátuma még nem járt le, posztjáról 2003 januárjában lemondott. “A jegybank csak a mindenkori kormánnyal együttműködve képes arra, hogy inflációs céljait jelentős költségek és kockázat nélkül elérje” – fogalmazott a kormányfőhöz írt január 24-i lemondó levelében.

A Monetáris Tanács tagja még az MNB elnökén kívül Adamecz Péter, Auth Henrik, Riecke Werner és Szapáry György alelnökök, valamint Kádár Béla és Káró Tamás. A testület tagjait a miniszterelnökkel való egyeztetés után az MNB elnöke jelöli és a köztársasági elnök nevezi ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik