Üzleti tippek

Jövőre csökkenhet az üzemanyag adója

A benzinturizmus visszaszorítása érdekében a pénzügyi tárca nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy jövőre csökkentsék az üzemanyagokat terhelő adók mértékét. “Gondolkozunk ilyen javaslaton is a jövő évi költségvetés előkészítésekor” – mondta a Magyar Hírlapnak Máté Dániel, a Pénzügyminisztérium szóvivője.

Amint arról a Magyar Hírlap hétfői számában beszámolt, a magas hazai adók miatt az összes környező országhoz képest – még Ausztriában is – Magyarországon a legmagasabb a benzin és a gázolaj ára. A Magyar Ásványolaj-szövetség szerint a magyarok benzinturizmusa évente 30 milliárd forintnyi áfa- és fogyasztásiadó-bevételtől fosztja meg a magyar államot.

A PM is ismeri ezt a becslést, mondta Máté Dániel, hozzátéve, hogy ők az adókiesést 12–30 milliárd forint közé teszik. Egyes határszakaszokon csökkenteni lehetne a benzinturizmust az adók mérséklésével, ám az ukrán és a román feketeimportot a hatalmas adókülönbség miatt kizárólag adócsökkentéssel nem lehet visszaszorítani – tette hozzá a PM szóvivője. Ezzel kimondatlanul arra utalt, hogy itt rendészeti eszközökkel lehetne felszámolni az üzemanyagok illegális behozatalát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!