Üzleti tippek

EU-minősítést nyerhetnek a balatoni strandok

A Balaton 195 strandja közül a lellei Napfény, a boglári Platán, a zamárdi szabadstrand és a szárszói központi fövenyfürdő nyerte el a Kék Zászló elismerést; a strandok kiváló vízét tanúsító minősítést Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter adta át hétfőn Balatonlellén.
Jövőre az ország valamennyi strandja pályázhat az Európai Unió több országában már meghonosított, a fürdők minőségét elismerő, egyben a turisták jobb eligazodását is szolgáló kitüntetésre – hangsúlyozta a környezetvédelmi miniszter.

Persányi Miklós elmondta: a négy fürdőhely kiváló vízminősége alapján kapta meg a Kék Zászlót. A következőkben megalkotandó szabályozás alapján pedig a közegészségügyi, köztisztasági, természetvédelmi, esztétikai szempontokat és a szolgáltatásokat is figyelembe véve választják ki azokat az ország különböző tájain működő strandokat, amelyek méltók az elismerésre.

Az Európai Unió igényeinek megfelelő strandminősítést az elképzelések szerint egy évre lehet majd elnyerni. A környezetvédelmi miniszter szólt arról is: a Balaton vízállása a sokévi átlagnak tekinthető 320 centiméter helyett 278 centiméter; a tó vizének a minősége viszont nagyon jó és akkor is az marad, ha a következő hetekben várhatóan további 10-20 centiméterrel csökken a Balaton vízszintje.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik