Üzleti tippek

Július 14-ig kell befizetni az evát

Július 14-ig kell befizetni a második negyedévi bevételek után az egyszerűsített vállalkozói adót. Aki elmarad a befizetéssel, ellenőrzésre számíthat.

Az első negyedév után 60 513 evát választó adózó közül 735-öt ellenőrzött a hivatal azok közül, akik nem fizettek előleget. A vizsgált adóalanyok közül 13 százalékuk nem fizetett előleget, pedig volt bevétele. Az adózok 55 százalékának nem volt bevétele, míg 32 százalékuk késve vagy nem megfelelő helyre utalta az előleget. Az adóhatóság felhívja arra a figyelmet, hogy a második negyedévi előleg-fizetési kötelezettség után ismét lesznek szúrópróbaszerű ellenőrzések.
A törvény alapján minden negyedévet követő hónap 12. napjáig kell a három havi bruttó bevétel 15 százalékát előlegként befizetni, mivel azonban ez a nap júliusban szombatra esik, kitolódott július 14-re a határidő. Az evaelőleget az adóhivatal 10032000-01076033 számú számlájára kell átutalni. A számviteli törvény hatálya alá tartozó kft.-knek a mérlegbeszámolójukat követő 150. napon kell megfizetniük a negyedéves evaelőleget.

A még meg nem érkezett bevétel után is kell fizetni

A negyedéves előleg megfizetésénél több dologra érdemes odafigyelni. Az adóelőleget azon kiszámlázott tételek után is meg kell fizetni, amelyekről a számlát a negyedév vége előtt 30 nappal kitöltötték, de a bevétel még nem érkezett meg. A törvény ugyanis 30 napos halasztó hatályt engedélyez az adó megfizetésére, függetlenül attól, hogy a pénz megérkezett-e az adózó számlájára vagy sem.
Összesen 8,4 milliárd forintot fizetett be 49 ezer egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alá tartozó vállalkozó idén az első negyedévi árbevétele után. Az időarányosnál nagyobb összegű befizetésnek számos oka lehet, ezért az első negyedévi adatokból messzemenő következtetéseket nem szabad levonni az adóhivatal szerint. A költségvetésben összesen 16 milliárd forintot irányoztak elő, aminek már több mint a fele teljesült az első befizetésnél.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik