Üzleti tippek

A felnőttképzésre kérhető támogatás a Munkaerőpiaci Alaptól

Támogatás kérhető a Munkaerőpiaci Alapból a felnőttképzés díjához, a taneszközök, az informatikai eszközök beszerzéséhez, szolgáltatások igénybe vételéhez a foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter a Magyar Közlöny 79. számában megjelent, s a napokban hatályba lépő rendelete szerint.

A képzési díj részben vagy egészében átvállalható, azeszközök, szolgáltatások beszerzési értékének maximum 50 százaléka. A felnőttképzést folytató intézmény a szervezett képzés költségeihez kérhet támogatást. Ez nem lehet több mint az igazolt összköltség 75 százaléka. Az intézmény az olyan felnőttképzési fejlesztésekhez, melyeknek eredményei mindenki számára hozzáférhetők, az igazolt költség 100 százalékáig kérhet támogatást. Ugyancsak a teljes költségekre nyerhető el a támogatás, ha az intézmény az Európai Unió valamelyik felnőttképzési programjában kíván részt venni. Az összeg számításánál figyelembe veszik az állami támogatásokra vonatkozó jogszabály kitételeit.

A támogatást képzési, képzésfejlesztési közalapítványok is elnyerhetik olyan programokhoz, amelyek a felnőttképzés korszerűsítését, a hátrányos helyzetű rétegek felzárkóztatását segítik elő. Társadalmi szervezetek ugyanilyen célokhoz szintén elnyerhetnek támogatást. A gazdasági kamarák szintén bevonhatók a támogatottak körébe. A szakképzési hozzájárulás fizetésére kötelezett gazdálkodók akkor kaphatnak támogatást a rendelet szerint, ha munkavállalóiknak meghatározott feltételek szerinti képzést szerveznek. A befektetéssel létrehozott munkahelyek működtetéséhez szükséges képzések is támogathatók. A rendelet szerint a támogatások pályázatok, illetve egyedi döntés alapján nyerhetők el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik