Üzleti tippek

Ökoadó a gazdálkodóknak

A környzetterhelési díjról és az energiaadóról a kormány számára készített tanulmány egybevág a környzetevédelmi miniszter elképzeléseivel

Állásfoglalást fogadott el az ökoadó bevezetése kapcsán az Országos Környezetvédelmi Tanács (OKT) csütörtöki ülésén. Kiszel Vilmos, a tanácsadó testület tagja, egyben a Göncöl Szövetség elnöke egy budapesti könyvbemutatón elmondta: a kormány számára készített dokumentum lényegében Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter adórendszerrel kapcsolatos elképzeléseiveL vág egybe.

“Eszerint a büdzsé “zöldítése” összességében nem járna a költségvetés bevételi oldalának növekedésével, ugyanis a környezetterhelő tevékenységeket terhelő ökoadó bevezetésével párhuzamosan csökkennének a foglakoztatáshoz kötődő terhek” – közölte a szakértő. Az OKT az állásfoglalásban célként jelölte meg a jövedelem terheinek csökkentését és a fogyasztást terhelő adók növelését annak érdekében, hogy a természeti erőforrások használata dráguljon, a munkaerő viszont olcsóbbá váljon.

Az ökoadó várhatóan egy olyan díjcsomag lesz, amely már meglévő és új elemeket is tartalmaz. A hulladékok után fizetett termékdíj és a vízhasználatért kötelező vízkészlet-járulék mellett megjelenhet a környezetterhelési díj és energiaadó is.

A környezetterhelési díj légszennyezési díjból, vízterhelési díjból és talajterhelési díjból állhat majd. Az elképzelések szerint a díjak a települések büdzséjébe vagy a központi költségvetésbe folynának be.
Az energiaadó a fogyasztókat terhelné és a felhasznált energia fűtőértéke alapján számolnák ki. Több hátrányos társadalmi csoport kedvezményeket vagy mentességet kapna a díjfizetés alól.

Az új adónem részben az uniós szabályozáson alapul majd, s épít egyes nyugat-európai országok tapasztalataira is. Az OKT állásfoglalásában az új adónem bevezetését fokozatosan vezetné be a meglévő hazai és külső szabályozók, valamint a gazdasági szereplők teherbírásának figyelembevételével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik