Üzleti tippek

Felfüggesztik az új munkahelyek támogatására kiírt pályázatot

Az új munkahelyek támogatásához július 14-ig adhatók be a pályázatok a megyei (illetve a fővárosi) munkaügyi központokban. A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium forráshiány miatt ezt követően átmenetileg felfüggeszti a pályázatok átvételét.

A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium a Munkaerőpiaci Alap (MPA) foglalkoztatási alaprészének 2003. évi központi keretéből meghirdetett MPA-2003-1 kódjelű “Munkahelyteremtő beruházások támogatása” című pályázati program pályázatainak befogadását 2003. július 15-étől – a Pályázati útmutató 6. pontjának 2. bekezdése értelmében – forráshiány miatt átmenetileg felfüggeszti. Ennek megfelelően a megyei/fővárosi munkaügyi központok 2003. július 14-én 16 óráig fogadnak be pályázatot. Amennyiben a pályázó postai úton juttatja el pályázatát, a keletbélyegzés dátuma 2003. július 14-einél későbbi nem lehet – ismerteti a tárca honlapján megjelent tájékoztató. A pályázati program esetleges folytatásáról a minisztérium külön tájékoztatót tesz közzé.

Korábban már felfüggesztették a pályázatot

A pályázat eredeti kiírása szerint 2003. január 2-ától 2003. szeptember 30-ig terjedő időszakban nyújthatók be a pályázatok. Májusban egyszer már felfüggesztette a tárca a pályázatok befogadását a Munkaügyi Közlönyben kiadott értesítés szerint, de ezt a döntést egy kiegészítő közlönykiadványban visszavonta.

A tárca egy korábbi közlése szerint januárban és februárban 799 millió forintot ítéltek oda ilyen támogatásokra. A márciusi 1 milliárd 536 millió forinttal együtt ez összesen 2 milliárd 335 millió forint felhasználását jelentette az eredetileg egész évre előirányzott 3 milliárd forintos keretből. Áprilisban már a márciusinál is jóval több pályázattal jelentkeztek a munkaadók, további támogatásukra viszont csak 665 millió forint állt rendelkezésre.

Ötmilliárdos keretösszeg

A Munkaerőpiaci Alap Irányító Testülete (MAT) a sok támogatásra érdemes pályázat miatt, a szakminiszter javaslatára 2003. júniusi ülésén a munkahelyteremtő beruházások keretének 2 milliárd forintos megemeléséről döntött. Így a támogatásra felhasználható keretösszeg 5 milliárd forintra egészült ki.

Az év eleje óta az 5 milliárd forintra kiegészített keretből több mint 430 pályázat támogatását hagyta jóvá az értékelést követően a szakminiszter, ez mintegy 5 ezer új munkahely létesítését teszi lehetővé, elsősorban a hátrányos helyzetű területeken és társadalmi csoportokban javítva a foglalkoztatást – közölte a minisztérium az MTI-vel.

A pályázat keretében a létrehozandó új munkahelyenként maximálisan 1 millió forint támogatást lehetett elnyerni. További, maximum 200 ezer forint kiegészítő támogatásra lehetett pályázni olyan beruházással, amely a társadalmi-gazdasági és infrastrukturális szempontból elmaradott, illetve az országos átlagot jelentősen meghaladó munkanélküliségű településeken, továbbá a minisztérium által meghatározott szénbányabezárásban érintett kistérségeken valósul meg. Ezenkívül még 200 ezer forint kiegészítő támogatást is elnyerhettek a pályázók, ha a beruházás befejezését követően munkanélküliek foglalkoztatására vállalkoztak.

Szeptemberig várnak

A tárca szeptemberben értékeli a Munkaerőpiaci Alap bevételeit, s ennek alapján javasolja majd további, az új munkahelyek létrehozását célzó pályázatok fogadását, támogatását. A közlemény szerint a felfüggesztéssel valójában nem zárult le az új munkahelyek támogatása a Munkaerőpiaci Alapból. A 7 leghátrányosabb helyzetű megye részére a munkahelyteremtő pályázatok támogatására 710 millió forintot biztosított a tárca. A megyei területfejlesztési tanácsok még júliusban közzéteszik az erre vonatkozó pályázati felhívásukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik