Üzleti tippek

A strukturális alapokból hazánk 3,5 milliárd euróra számíthat

Az Európai Unió (EU) strukturális és kohéziós alapjainak felhasználásával kapcsolatban Brüsszel július végéig küldi el a magyar kormánynak a saját álláspontját, a nyári szünet miatt azonban a komoly tárgyalásokra feltehetően szeptemberig várni kell.

Mindezt Dobrev Klára, a Nemzeti Fejlesztési Terv és EU-támogatások Hivatalának elnökhelyettese mondta el a NAPI Gazdaságnak. A magyar főtárgyaló Veres József lesz, aki jelenleg Baráth Etele államtitkár kabinetfőnöke.

A tárgyalások előreláthatólag decemberig tartanak majd, a magyar félnek addig mélyítenie kell a stratégiát. A csaknem pályázati szintű bontást tartalmazó első programkiegészítést július 15-ig kell Brüsszelbe küldeni – mondta Dobrev, aki szerint a részletes tervnek társadalmi vita eredményeként kell megszületnie.

Magyarország április elején küldte el az Európai Bizottságnak (EB) a források felhasználásával kapcsolatos magyar álláspontot megfogalmazó Nemzeti Fejlesztési Terv stratégiai programját, amit május elején a részletesebb operatív programmal egészítettek ki. A magyar dokumentumok megfeleltek az EU által felállított formai követelményeknek.

Magyarország a strukturális és a kohéziós alapokból összesen 3,5 milliárd euróra számíthat 2004 és 2006 között. Ebből sikeres pályázatok esetén mintegy egymilliárd euró érkezik a legkevésbé fejlett régiók felzárkóztatását célzó kohéziós alapból, ezt az összeget kizárólag infrastukturális fejlesztésekre és környezetvédelemre lehet fordítani. A fennmaradó 2,5 milliárd eurót többek között kutatás-fejlesztésre, a kkv-k versenyképességének javítására, oktatásra és képzési programokra lehet elkölteni. A magyar kormány a különböző célok közötti viszonylagos kiegyensúlyozottságra törekszik, de összességében az infrastrukturális és a humán beruházásokra jut a legtöbb forrás – mondta Dobrev. A jövő májusban csatlakozó tíz tagjelölt közül az EU eddig Lengyelországgal és Csehországgal kezdett tárgyalásokba a strukturális és a kohéziós alapok felhasználásáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik