Üzleti tippek

Megszűnnek a hazai cégek közbeszerzési előnyei

Még az idén az uniós előírásokhoz igazítja a közbeszerzési törvényt az Országgyűlés. A legfontosabb változás, hogy megszűnnek a Magyarországon bejegyzett vállalkozókat előnyben részesítő kedvezmények – írta a Magyarország.hu.

Jövő május elsejétől az unió irányelveinek megfelelően kell Magyarországon lebonyolítani a közbeszerzéseket. Ennek érdekében az Országgyűlés még az idén módosítja a közbeszerzési törvényt. Várhatóan 2004. február elsejétől megszűnnek a hazánkban bejegyzett vállalkozókat előnyben részesítő kedvezmények – jelentette be szerdán a Közbeszerzések Tanácsának elnöke, Berényi Lajos.

Átlagosan a közbeszerzések három-öt százalékát nyerik el külföldi székhelyű vállalatok, Berényi Lajos szerint ez a csatlakozás után legalább 15-20 százalékra nő. A külföldi cégek Magyarországon bejegyzett társaságaikon keresztül jelenleg is ehhez hasonló arányban részesülnek a megrendelésekből.

Megmarad a nemzeti értékhatárok rendszere is, ezek összege azonban várhatóan emelkedni fog. Bevezetik az uniós értékhatárt, ez a szolgáltatásoknál 130 ezer, az önkormányzati beszerzéseknél 200 ezer, a beruházásoknál pedig ötmillió euró lesz. Az ilyen, magas összegű megrendeléseket a közösség hivatalos lapjában majd közzé kell tenni, sőt az egész procedúra az unió saját közbeszerzési szabályainak megfelelően zajlik majd.

A változások hatására pár éven belül a nemzeti össztermék (GDP) öt százalékáról hét-nyolcra emelkedik majd a közbeszerzések értéke – tette hozzá Berényi Lajos.

Az idei esztendő első hat hónapjában 1849 közbeszerzési eljárást folytattak le, ez, ha nem is sokkal, de alatta marad a tavalyinak. A közbeszerzések értéke 232 milliárd forint volt, míg tavaly ugyanebben az időszakban 351 milliárdnyi megrendelést regisztráltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik