Üzleti tippek

Nincs ellenőrzési kampány a vállalkozási szerződések ellen

Nem indult ellenőrzési kampány július 1-jétől a színlelt vállalkozási szerződések munkaszerződéssé minősítése érdekében – hangsúlyozta Békés András az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) elnöke az MTI-nek nyilatkozva.

“Év végéig – az önfoglalkoztatás kérdéskörének tisztázásáig – a munkaügyi ellenőrök az első szabálytalanságnál lehetőség szerint még a munkaügyi bírságot is kerülni fogják” – mondta az elnök. Ha viszont az újabb ellenőrzéskor is fennáll a jogszabály megsértése, mindez már nem érvényes és a felügyelők kivetik a bírságot – tette hozzá.

Békés András hangsúlyozta: nem újdonság, hogy a munkaügyi ellenőrök visszamenőlegesen munkaszerződéssé minősíthetik színlelt vállalkozási szerződéseket, ez már korábban is így volt.

Harmincezer évente

Évente körülbelül 30 ezer munkaadónál végeznek komplex munkaügyi ellenőrzést az ellenőrök, és különféle szabálytalanságok miatt körülbelül 50 ezer intézkedést hoznak. Az intézkedések körülbelül 20 százaléka hozható összefüggésbe a munkavégzés alapjául szolgáló jognyilatkozattal, így például az illegális munkavégzéssel vagy a színlelt szerződéssel. Arról, hogy ezek közül mennyi a színlelt szerződések miatti intézkedés, nincs külön adatösszesítés.

Mitől munka a munka?

Békés András utalt rá, hogy július 1-jétől nem lépett érvénybe olyan törvénymódosítás, amely változtatott volna a munkaviszony minősítésének eddigi szabályain. A munkaügyi ellenőrök eddig is meghatározott ismérvek szerint minősítették a munkaviszonyt. Ezek: a munkakör keretében ellátandó feladat meghatározása, a személyes munkavégzés kötelezettsége, a munkáltató széles körű utasítási, irányítási és ellenőrzési joga. Jellemző továbbá a munkaviszonyra a munkavégzés időtartamának, a munkaidő beosztásának meghatározása, az alá-fölé rendeltségi viszony, a munkavállaló rendelkezésre állása, a munkáltató által meghatározott helyen történő munkavégzés. Ismérve még a munkaviszonynak, hogy a dolgozó a munkáltató munkaeszközeit erőforrásait, nyersanyagait használja a munkavégzés során. A munkaviszonyra utal a munkavégzés rendszeressége, illetve a munkavállaló korlátozott anyagi felelőssége is.

Csillapodó hullámok

A szinlelt vállalkozási szerződésekkel kapcsolatos szabályok tehát lényegében nem változtak, csak pontosabban határozza meg őket a törvény. Eddig is tilos volt vállalkozási szerződést kötni azokban az esetekben, amikor a foglalkoztatásra a munkaviszony ismérvei jellemzőek. Békés András aláhúzta: a munkaügyi ellenőrzés szigorúsága és jellege ugyanolyan, mint korábban. Nem indult ellenőrzési kampány, hiszen a munkaügyi ellenőrzés nem egy-egy szabálytalanságfajtát ellenőriz, hanem komplex módon kéri számon a munkaügyi szabályok betartását a munkáltatóktól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!