Üzleti tippek

Eddig egymilliárdnyi hitel a Széchenyi-kártyára

A Magyar Külkereskedelmi Bank Széchenyi-kártyákra eddig 1 milliárd forint értékű hitelt adott, míg a kis- és középvállalkozásoknak az idei első félévben összesen 55-60 milliárd forint összegű kölcsönt nyújtott.

Ezt Patyi Sándor, a Magyar Külkereskedelmi Bank (MKB) Rt. vezérigazgató-helyettese közölte, aki a Széchenyi-kártyához kapcsolódó hitelkeret 5 millió forintra történt emelése kapcsán tartott banki rendezvényen beszélt szerdán Budapesten a kártyához kötődő lehetőségekről.

A Patyi Sándor kifejtette: “a kis- és közepes cégek finanszírozása kiemelt feladat a bank számára, az ez évi, számukra nyújtott hitelállományt 15-20 százalékkal akarja az MKB bővíteni, ez az első félévben teljesült.”
Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a rendezvényen aláhúzta: a Széchenyi-kártya beváltotta eredeti célját, ráirányította a figyelmet a kis- és középvállalkozások finanszírozási gondjaira. Az összeg megnövelése megemelte az érdeklődést a kártyák iránt.

Az MKIK elnöke aláhúzta: a Széchenyi-kártya közös gondolkodást igényelt a közreműködő felektől, vagyis az OTP Banktól, a Postabanktól és az MKB-tól, a Gazdasági és közlekedési Minisztériumtól, az MKIK-tól, valamint a VOSZ-tól.

A hatékony egyeztetés következtében lehetővé vált, az, hogy július 1-jével megemelkedjen a kártyához kapcsolódó hitelkeret maximum 5 millió forintra.

Parragh László kiemelte: a kártyák kiadása a vállalkozások számára azt is eredményezte, hogy érdeklődési körükbe kerültek az érdekvédelmi szervezetek, így az MKIK és a VOSZ.

Július 1-jétől a kis- és középvállalkozások 2, 3, 4, 5 millió forint hitelt is igényelhetnek a kártyákról.

Az év második felében már a kártyák igényléséhez nem előfeltétel a kamarai tagság, és az igénybe vevők köre a szövetkezetekkel, illetve a részvénytársaságokkal is bővült. Kedvező változás az, hogy a negyedéves törlesztésű kötelezettség mértéke a korábbi 50 százalékról 20 százalékra csökkent.

A hitel kamata: három havi Bubor plusz 5 százalékpont. Ebből az egymillió forintos keretig továbbra is 5 százalék, felette pedig 3,5 százalék 2003-ban az állami kamattámogatás mértéke. Az ügyfeleknek csak a nettó kamatot kell megfizetni. A kezelési költség mértéke egy százalék, amelyet a kamattal azonos módon csak az igénybe vett összeg után kell megfizetni.

A Széchenyi-kártyákért a felvett hitelkerettől függően 13 ezer forinttól 35 ezer forintig terjedő kártyadíjat kell fizetni, és e mellé még egy százalék garanciadíj társul.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik