Üzleti tippek

Ajándék PC-t minden dolgozónak!

A magyar cégek személyi jövedelemadó és tb-járulék nélkül, kétéves amortizációval személyi számítógépet adhatnak munkavállalóiknak, a beszerzési árat költségként számolhatják el – ismerteti a Világgazdaság a Pénzügyminisztérium napokban megjelenő tájékoztatóját.

A munkavállalói PC-programról szóló tájékoztatás egyértelművé teszi a január óta létező jogszabályok alkalmazását, eddig ugyanis nem voltak ismeretesek az adókedvezmények érvényesítésének jogi és számviteli részletei. Emiatt a program fél évig lényegében elvi lehetőség maradt.

A tájékoztató most egyértelművé tette, hogy a munkáltató által biztosított ingyenes vagy kedvezményes számítógép-használat adómentes akkor is, ha a dolgozó a gépet vagy az internetet akár teljes egészében magáncélra, a saját otthonában használja, feltéve, hogy a gép tulajdonjoga a munkaadónál marad.

A magánszemélyek által két éve igazoltan használt PC-k szintén szja és tb-fizetés nélkül adhatók-vehetők. A kedvezménynek nem feltétele a felek közötti jogviszony, vagyis a céges PC-ket bárki kedvezménnyel vásárolhatja meg.

Ha a munkaadó eredendően a dolgozó kedvezményes vagy ingyenes juttatása céljából vagy a két év utáni kedvezményes értékesítés céljából vásárol számítógépet, akkor a beszerzés után az áfa nem igényelhető vissza, de a használatot és a kedvezményes tulajdonba adást sem terheli forgalmi adó.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik